BiH
1

Nikolić poručio da Srbija BiH želi sve najbolje, Izetbegović zadovoljan posjetom

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić i članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović složili su se danas da među njima više ne treba da bude nesuglasica i nerazumijevanja, da dvije države u budućnosti treba da budu još čvršće povezane i da događaji iz 20. stoljeća ne smiju više nikada da se ponove.

Izetbegović je, istakavši da u Beograd dolazi poslije 25 godina, rekao da Srbija i BiH imaju sve razloge i interese da rade na poboljšanju odnosa i, na zajedničkoj press konferenciji, poručio da je zadovoljan razgovorom s predsjednikom Nikolićem.

Srbijanski predsjednik je rekao da je osnova današnjih razgovora bila daljnja saradnja BiH i Srbije i dodao da očekuje da će dvije zemlje u budućnosti biti još čvršće vezane nego što su bile do sada.

"Srbija kao garant Daytonskog sporazuma želi Bosni i Hercegovini najbolji mogući ekonomski, privredni i svaki drugi razvoj, stabilnost i sigurnost. Srbija želi da joj pomogne na tom putu. Srbija je tu uvijek kada zatreba i ako postoji potreba pružit će pomoć. Ali mi bismo željeli da dva entiteta sami rješavaju svoje probleme i da surađuju", rekao je Nkolić nakon razgovora s Radmanovićem i Izetbegovićem.

Konstatirajući da, nažalost, treći član, hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić nije došao i izrazivši nadu da će taj problem uskoro biti otklonjen, a komunikacija uspostavljena, Nikolić je rekao da se više ne otkazuje nijedan sastanak između BiH i Srbije.

On je najavio da će uskoro posjetiti BiH kao i da će uskoro biti održana trilaterala u Turskoj.

"Srbija ne može sama. Obratit će se i BiH i Hrvatskoj i drugima. Neophodan nam je zajednički nastup na tržištima i zajednički proizvod. U tome vidim ključnu ulogu Srbije na Balkanu - ne kao nekog tko naređuje ili tutoriše već nekog tko može da povede", istakao je Nikolić.

On je, također, istakao da je otvoreno saslušao primjedbe na račun njegovih tumačenja i komentara ranijih događaja i odnosa.

"Iskreno želim svako dobro BiH, a kao predsjedniku Srbije ostaje mi u dužnosti da brinem o Republici Srpskoj. Prije 18 godina prestao je rat, rane treba da zarastu, a ožiljci da se ne vide", rekao je Nikolić.

Nikolić je dodao da je Srbija spremna da sarađuje kako bi došlo do "oproštaja grijehova". Radmanović je istakao da je ova posjeta, koja dolazi u složenom trenutku za Srbiju i region, važna za bilateralne odnose Srbije i BiH, ali i za stabilnost regiona u cjelini.

Prema njegovim riječima, cilj lidera u regionu mora da bude njegova stabilnost i prosperitet i da se 20. stoljeće više nikada ne ponovi.

Izetbegović je, istakavši da u Beograd dolazi poslije 25 godina, rekao da Srbija i BiH imaju sve razloge i interese da rade na poboljšanju odnosa.

"Komšić nije došao ja jesam. Bolje je lice u lice neke stvari raspraviti i reći. Zadovoljan sam razgovorom sa Tomislavom Nikolićem", poručio je on.

Izetbegović je još dodao da je potrebno sagledati prošlost i ono što se dogodilo u Srebrenici i Sarajevu da bi se moglo ići u budućnost.

"Ne tražimo osudu već da se istina sagleda i da se pazi na riječi", zaključio je on.