Nakon slanja otvorenog pisma
0

Nikolić odgovorio Izetbegoviću: Ja sam zabrinut za BiH

Anadolija
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić odgovorio je na otvoreno pismo koje mu je jučer uputio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, zbog njegove izjave da "Bosna polako nestaje pred našim očima" i ranijih Nikolićevih izjava kojima je negirao genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici.

U saopštenju Predsjedništva Srbije, koje prenosi dopisnik agencije Anadolija, navedeno je da se izjava Nikolića o tome da "BiH nestaje pred našim očima" ne može tumačiti drugačije osim kao izraz njegove zabrinutosti zbog lošeg funkcionisanja institucija države BiH, što je, dodaje se, nepodijeljeno mišljenje cijele međunarodne zajednice.

Povodom Izetbegovićevog otkazivanja učešća na trilateralnom sastanku u Turskoj, gdje su se trebali sastati predsjednici Turske, Srbije i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Nikolić je saopštio da je "učešće na tom sastanku plod nesporazuma i da taj sastanak nikada nije ni bio dogovoren".

Iz Predsjedništva Srbije je saopšteno da je "predsednik Nikolić još krajem prošle nedelje obavestio domaćina, Tursku, da zbog obaveza neće biti u mogućnosti da učestvuje na trojnom sastanku".

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću otvoreno pismo, u kome ga je optužio da "grubo nasrće na BiH i vrijeđa njene građane".