BiH
352

Nikolić o Kosovu razgovarao sa predstavnicima "srpske države RS"

FENA
Dodik i Nikolić u Beogradu (Foto: SRNA)
Dodik i Nikolić u Beogradu (Foto: SRNA)
Predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u nedjelju da je rukovodstvo Srbije blizu donošenja jedinstvene i konačne odluke kada je u pitanju plan za Kosovo koji je ponuđen u Bruxellesu.

"Mi smo blizu toga da donesemo jedinstvenu konačnu odluku koja će sadržavati našu želju da nastavimo da razgovaramo" kazao je Nikolić, odgovarajući na novinarski upit nakon susreta državnog vrha Srbije s delegacijom RS-a koju predvodi predsjednik tog bh. entiteta Milorad Dodik. Susret u Beogradu bio je prilika za razmatranje modaliteta saradnje Srbije i RS-a, ali i za osvrt na aktuelna politička pitanja, a u prvom redu pitanje Kosova.

"Danas smo se kao najodgovorniji ljudi dvije srpske države sastali da vidimo kako ćemo dalje, sagledali u kojoj mjeri smo dosada sarađivali i šta nas još očekuje od zajedničkih projekata", izjavio je Nikolić, javila je Televizija Srbije. U osvrtu na pitanje Kosova, Nikolić je kazao da se radi o problemu koji nije samo problem Srbije nego i cjelokupnog srpskog naroda na Balkanskom poluostrvu. U tom kontekstu kazao je "da niko u Srbiji nije ovlašten da pregovara o nezavisnosti Kosova", ali da hoće da pregovara o tome kako će tamo srpska zajednica da živi.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik kazao je da je, pored jačanja saradnje u sklopu "specijalnih veza", nezaobilazna tema bila pitanje Kosova, za koje je ocijenio da ga je nemoguće odvojiti od bića i interesa srpskog naroda u RS i samog RS-a. Ponovio je "da međunarodna zajednica u kontinuitetu ponižava srpski narod i srpske države na ovim prostorima, a što se najbolje vidi kroz ultimatum koji je postavljen".

"Zato smo ovdje da stanemo iza rukovodstva Srbije i da pozovemo na jedinstvo", kazao je Dodik, navodeći da su oni, što se RS-a tiče, za odbijanje ultimatuma. Rukovodstvo Srbije ovih dana razmatra plan za Kosovo koji je Srbiji ponuđen u Bruxellesu. Bruxelles će odgovor Srbije čekati do 9. aprila, a po izjavama ponuđeni sporazum nije zadovoljavajući za zvanični Beograd. Dosad je RS slijedila Srbiju u njihovoj odluci da ne prizna nezavisnost Kosova.