BiH
25

Nikolić na Summitu 100: One koji mrze Bošnjake i Hrvate Srbijanci nazivaju luđacima

Piše: Er. M.
Tomislav Nikolić (Foto: Klix.ba)
Tomislav Nikolić (Foto: Klix.ba)
Sbijanski predsjednik Tomislav Nikolić kazao je u Sarajevu na Summitu 100 kako Srbija ne želi ući u NATO jer ova zemlja ne želi više nikada da ratuje. Dodao je i kako onaj ko kaže da mrzi Bošnjake ili Hrvate nikada neće dobiti izbore u Srbiji.

Nikolić je kazao kako su sve zemlje našle put ka EU i da treba samo da mole boga da EU opstane jer da su zemlje mogle da riješe bilateralne probleme da bi ih davno riješili.

On je istakao kako misli da su zemlje na dobrom putu da prevaziđu probleme, ali da je u jednom trenutku došlo do krize EU.

„Ništa Srbiji ne znači da uđe u EU ako ne ulaze zemlje iz regija. Nedostaje nam zajednički nastup pred EU i da pokažemo kako svi želimo da uđemo u EU“, kazao je Nikolić.

Predsjednik Srbije smatra i kako se na evropskom tlu razvija ultranacionalizam te da je Srbija protiv ulaska u NATO jer ta zemlja ne želi više nikada da ratuje.

Što se tiče privrednih problema, kazao je da u tom kontekstu treba dovesti predsjednike vlada i pitati ih zašto prave probleme jer to ne rade predsjednici država.

Nikolić je dodao kako još "mi nisu dostigli da budemo tako povezani da sarađujemo jedni sa drgugima" dodajući kako Srbiji problem predstavlja priznavanje Kosova.

„Mi smo mali i moramo da se prilagođavamo i istoku i zapadu. Dok smo na tom putu mi ćemo napredovati. Mislim da ne bi trebali jedni drugima podmetati nogu“, rekao je Nikolić.

On je ponovio kako Srbija nema probleme ni sa kim u svijetu, a tako ne ni na Balkanu.

„Srbija nikada neće prava napasti i optužiti, ali mi se moramo odbraniti. Nije naša slabost što ponekad prešutimo komšijama kad nam načine zlo. To je snaga“, kazao je Nikolić.

On je dodao da Srbijanci luđacima smatraju one koji kažu da mrze Hrvate i Bošnjake te da takva osoba nikada neće dobiti izbore.

"Ja vas pitam je li tako u drugim državama", rekao je Nikolić.

On se zahvalio Sloveniji za podršku ističući kako Slovenija nije sebičan član EU. Zaključio je kako napredak nije napravljen te kako se lideri trebaju sastajati da urade nešto, a ne na budu viđeni.

"Mislim da nismo napredovali odnosno da smo zastavili trend razvoja dobrih odnosa. Jača ultrancionalizma u Hrvatskoj što utječe na cijeli region", kazao je Nikolić.