BiH
14

Nikolić i Radmanović pozvali turske investitore u Srbiju i BiH

Anadolija
Predsjednik Republike Srbije i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Tomislav Nikolić i Nebojša Radmanović, pozvali su nakon današnjeg, trećeg po redu trilateralnog sastanka šefova država Turske, BiH i Srbije, turske privrednike da investiraju u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, javio je novinar agencije Anadolija.

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa očekivanjima u periodu od današnje do slijedeće trilaterale koja je planirana za 2014. godinu u Sarajevu, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović je rekao da očekuje da do sljedećeg trialteralnog sastanka Turska sa deveteg mjesta po invcesticijama u BiH dođe na petu poziciju na toj listi.

Podsjećajući da su vlasti u Bosni i Hercegovini usvojile zakonske regulative u vezi sa garancijama na strani kapital u zemlji, Radmanović je naglasio da su investicije iz Turske u BiH u posljednje tri godine u stalnom porastu, tako da je "realno očekivati da Turska do 2014. godine dođe na petu poziciju po investicijama u BiH".

Radmanović je podsjetio da su trilateralni sastanci rezultirali značajnim pomacima i uspjesima.

"Uspjeh da stalno idemo naprijed da možemo reći da svaki put imamo bolje rezultate. Od privog trilateralnog susreta od prije tri godine koji su pratile kontraverze došli smo danas do susreta kada instinski, kao prijatelji, razgovaramo o svim otvorenim pitanjima", rekao je Nikolić.

Govoreći o najvažnijem dijelu sastanka, ekonomskim odnosima između tri zemlje Radmanović je rekao kako dobre političke odnose ne prate oni ekonomske prirode.

"Neka ovo bude prilika da pozovem Turske biznismene da ulažu u Bosnu i Hercegovinu i povećaju odio trgovinske razmjene", rekao je Radmanović.

Poseban naglasak danas je stavljen na ekonomske odnose, kako je rekao Radmanović, jer ekonomskki odnosi ne prate dobre odnose naroda ove dvije zemlje.

Trilateralni samit Srbija, BiH i Turska bio je veoma konstruktivan i Srbija će uložiti maksimalne napore da intenzivira regionalnu saradnju kako bi jugoistok Evrope bio politički i ekonomski stabilan, poručio je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

"Uprkos prošlosti koja je teško opteretila i Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, mi želimo da naši odnosi budu partnerski i da se snažno razvijaju naročito u oblasti ekonomije. Srbija je opredijeljena za razvoj saradnje na bazi dobrosusjedstva i zalagat će se za njeno unapređenje kako sa Federacijom tako i za dalje produbljivanje specijalnih odnosa sa Republikom Srpskom. U tom smilsu, Srbija se zalaže za dosljedno provođenje Daytonskog sporazuma i cjelovitu i suverenu BiH kao osnovu stabilnosti regiona", pojasnio je Nikolić.

"Što se tiče budućnosti Bosne i Hercegovine", kako je rekao Nikolić, "o tome treba da odluče narodi te zemlje, čiju volju sprovode politički lideri bez miješanja sa strane i s time u vezi Republika Srbija će prihvatiti svaki postignuti dogovor tri kosntitutivna naroda u BiH. Tursku, sa druge strane promatramo kao veoma značajnog partnera sa kojim se ne slažemo oko svih pitanja, ali želimo da unapređuje bilateralne odnose i doprinosimo stabilnosti regiona", poručio je.

On je naglasio važnost ekonomske saradnje i pozdravio dogovor ministara ekonomije postignut jučer u Ankari.

"Srbija želi nastavak trilateralne saradnje i ja sam lično uvjeren da će naši susreti doprinijeti daljem razvoju naših država. Sasvim sam siguran da održiv razvoj Srbije nije moguć bez prijateljskih odnosa u regionu i mi ćemo uložiti dodatne napore za saradnju na svim nivoima", poručio je srbijanski predsjednik.

On je rekao da je bivša Jugoslavija bila partner mnogim zemljama zbog svoje objedinjene privrede i teško je stići na druga tržišta bez saradnje.

"Potrebno je da se neko usudi da razgovora s nama u vrijeme kada mi sami između sebe nismo razgovarali. Ideja je bila Turska. Srbija je prihvatila i BiH je iskreno u toj ideji da BiH i Srbija sarađuju da bi prvenstveno građani BiH i Srbije živjeli bolje. Jer, Turska može da svojim građanima osigura prosperitet i ne upuštajući se previše u odnose između BiH i Srbije. Turska je partner koji može da pomogne da svojim investicija i našom tehnologijom, Turska na svu sreću njenih građana ima kapital, obim vanjsko trgovinske razmjene je nizak, ali za godina dana nismo ni očekivali da će sve da prođe kao bujica. Došlo je vrijeme da jedni drugima u oči kažemo sa čime se slažemo sa čime ne. Kada se predsjednici dobro slažu odnosi će da napreduju. Uzalud su dobre ideje, ako oni koji predstavljaju države ne uspostave između sebe lično dobre odnose. Čini mi se da smo konačno uspostavili lične dobre odnose, koji mogu biti samo nešto dobro za građane", kazao je Nikolić.