BiH
3

Nikolić i Dačić danas u Banjoj Luci jačaju saradnju sa RS-om

Anadolija
Tomislav Nikolić i Ivica Dačić
Tomislav Nikolić i Ivica Dačić
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić danas dolazi u službenu posjetu Banjoj Luci gdje će učestvovati u radu sjednice Savjeta za saradnju Republike Srpske i Srbije. Sjednici će, uz predsjednika Srbije, prisustvovati predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, kao i premijeri Srbije i RS Ivica Dačić i Aleksandar Džombić sa saradnicima.

Na sjednici će, kako je najavljeno, biti analizirane dosadašnje aktivnosti u provođenju Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama RS i Srbije i planovi buduće saradnje.

Nakon sjednice bit će potpisan Memorandum o saradnji između Ministarstva pravde Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS i Ministarstva pravde i državne uprave Srbije.

Pred svoju prvu službenu posjetu Bosni i Hercegovini Nikolić je prednost dao entitetu, a ne državi, te poručio da dolaskom u Banju Luku želi jasno da pokaže da Republiku Srpsku i Srbiju teško ko može da rastavi.

"Ništa lepše ne može da zatvori ovu godinu od predstojećeg susreta u Banjoj Luci", rekao je Nikolić i dodao da je Srbija kraj ove godine dočekala sa mnogo promjena, da se pozicionirala u odnosu na susjede, gledajući ih kao manje ili veće prijatelje, ocijenivši da odnos Srbije i Republike Srpske treba posmatrati u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama, koji postoji između RS i Srbije, što i podrazumijeva njihovu tijesnu saradnju.

Na pitanje da li je njegov dolazak posjeta samo Republici Srpskoj ili i BiH, Nikolić je rekao da zavisi od ugla posmatranja i da, ako neko smatra da predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović vodi BiH, onda će on (Nikolić) biti u posjeti BiH.

"Ako neko misli da isključivo gospodin Bakir Izetbegović vodi BiH, onda neka kažu da nisam bio u BiH. To ne zavisi od mene. Znam da je glavni grad BiH Sarajevo, znam da treba razgovarati sa predstavnicima oba entiteta. Ja sam ponudio saradnju i želim da se sretnemo onog časa kada Izetbegović bude smatrao da je to potrebno i da može doneti dobro za dve države i za narode koji žive na ovim prostorima", naveo je Nikolić.

Nikolić je naglasio da to ne zavisi od njega, dodavši da ne može nepozvan da ide "da kuca na vrata i pita da li može da uđe".

Zaključio je "da će biti na teritoriji BiH, države koju priznaje, ali da će biti i u Republici Srpskoj, entitetu koji mnogo voli".

Odgovarajući na Nikolićeve izjave, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović upitao se "ko to želi i može da rastavi RS i Srbiju".

"Ono što očekujem od Nikolića jeste da uradi ono što je dobro za njegovu zemlju, a to je regionalan saradnja, jer mislim da je vrijeme da se u Srbiji lideri počnu ponašati onako kako se ponaša njihov premijer Ivica Dačić, kao što se ponašao bivši predsjednik Boris Tadić", naglasio je Izetbegović.

Ne sporeći pravo na razvijanje specijalnih veza između RS i Srbije, Izetbegović je kazao da je ipak "bolje bilo da je prva Nikolićeva posjeta bila Sarajevu, a ne Banjoj Luci".

Podsjetio je da je iz BiH odavno pružena ruka prema Srbiji, ali da je problem "u Nikolićevim izjavama o BiH, u kojima je isticao da ona umire pred našim očima, ali i negiranje presude o genocidu u Srebrenici, ali i ovo nepotrebno prozivanje mene pred dolazak u BiH".

"Vrijeme je da gospodin Nikolić izađe iz cipela opozicionog političara i da se počne ponašati kao lider koji želi dobro i svojoj zemlji i regionu", zaključio je Izetbegović.

Potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić, komentarišući posjetu predsjednika Srbije Banjoj Luci, naveo je da očekuje jasne poruke o zajedničkom ekonomskom planu RS i Srbije, koji nakon ulaska Hrvatske u EU postaje sve značajniji u njihovim bilateralnim odnosima.

"Nikolić je predsjednik Srbije i po osjećaju srpskog naroda samim tim mnogo značajniji od bilo kog drugog predsjednika", poručio je Tadić.