BiH
0

Nikolaj: Čvrst moralni karakter najvažniji u čovjekovom ovozemaljskom životu

FENA
Mitropolit dabrobosanski Nikolaj uputio je danas u Sarajevu tradicionalnu čestitku svim vjernicima povodom nastupajućeg velikog pravoslavnog praznika Hristovog rođenja Božića.

Obraćajući se braći i sestrama na prostoru Eparhije dabrobosanske i šire, kao i svoj braći koja su napustila svoja ognjišta i otišli u daleki svijet, zaželio im je da žive po vjeri svojih otaca, po vjeri svoje Crkve.

"Da svugdje budete primjer za ugled, da se sjećate i materijalno pomažete svoju Crkvu, da obnovimo vaše oštećene i porušene crkve, kao i da pomažete svoju braću u svojoj zemlji. Da ozbiljno razmišljate o povratku u svoj zavičaj. Tamo gdje ste, uvijek ćete biti tuđinci i došljaci, a na svojim ognjištima domaćini", poručio je Nikolaj.

U božićnoj čestitki mitropolit Nikolaj je podsjetio na vrijeme prije Hristovog rođenja koje je, sa moralne strane, bilo kao jaka zima u kojoj su duše potamnjele "jer će poći svako svojim putem".

Stoga je Gospod Bogomladenac, kazuje Nikolaj, došao u vremenu kada je najpotrebniji, jer studen grijeha sve je više okivala svačije srce i dušu, zaustavljala narodni progres te ometala narodno blagostanje.

Podsjeća i kako je Hristovim rođenjem nastalo proljeće Novozavjetne Crkve i sve se budi. Jevanđeljem Hristovim nastaje novi život. Suncem Gospod Hristos zagrijeva svaku vjerujuću dušu, a bijeli plašt duhovne hladnoće nestaje zagrijavan blagodašću Božijom.

"Hristovim rođenjem svuda i svugdje se unosi svjetlost, radost, život, toplina, propovijeda se nova nauka i čine čuda", navodi u čestitki.

Nikolaj poziva da zategnemo žice svoje duše da bismo uhvatili talase, da bismo postali apostoli bar u malome, apostoli žive Crkve Hristove. Učinimo to da bismo probudili jadno čovječanstvo u ovom tužnom vremenu svijeta i Evrope kojoj pripadamo, češće ponavljajući molitvu "Care nebeski...dođi i useli se u nas i očisti nas od svake nečistote i spasi Blagi, duše naše".

Mitropolit Dabrobosanski smatra da se svi pokajnici trebaju vratiti svom Tvorcu i svojoj Crkvi, koja je banja njihovog ponovnog duševnog preporoda.

Najvažnije u čovjekovom ovozemljaskom životu za Nikolaja je čvrst moralni karakter. 'Neporečeno je da je lakše očvrsnuti ljudski i fizički organizam nego izgraditi u sebi čvrst moralan život i karakter te uputiti sebe na traženje vječne pravde i duševne ljepote'.

U konačnici, on je svim pravoslavnim vjernicima zaželio sretan Božić uz tradicionalni pozdrav "Hristos se rodi i vaistinu se rodi!", kao i blagoslovljenu novu 2008. godinu.