BiH
0

Nikola Špirić se sastao sa Crvenkovskim

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić primio je danas u Sarajevu makedonskog predsjednika Branka Crvenkovskog sa saradnicima. Ocijenjeno je da su bilateralni odnosi veoma dobri, ali da nisu praćeni adekvatnom ekonomskom saradnjom.

Špirić je istakao potrebu unapređenja ekonomskih odnosa i trgovinske robne razmjene između BiH i Makedonije te važnost nastavka izgradnje bilateralnih odnosa, koji su značajni, ne samo za obje zemlje, nego i za opću političku klimu u regiji.

Istakao je neophodnost dostizanja trajne stabilnosti u jugoistočnoj Evropi.

Tokom razgovora je ocijenjeno da postoje velike mogućnosti i za saradnju u procesu evroatlantskih integracija.

Špirić i Crvenkovski su razgovarali i o mogućnostima regionalne saradnje s ciljem ublažavanja efekata globalne ekonomske krize.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je upoznao makedonsku delegaciju s inicijativom za osnivanje Investicione banke jugoistočne Evrope.

Imajući u vidu ekonomske izazove, Špirić je rekao da zemlje jugoistočne Evrope trebaju jednu subregionalnu finansijsku instituciju, a čiji bi zadatak bio finansiranje specifičnih regionalnih i nacionalnih projekata.

Zaključeno je da je regionalna saradnja važna i s aspekta kredibilnosti prezentacije zemalja jugoistočne Evrope prema Evropskoj uniji, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.