Vjekoslav Bevanda
0

"Niko osim mene nije došao na sastanak"

FENA
Ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda izjavio je danas da se osim njega niko nije odazvao sastanku na kojem su o krizi u Vladi FBiH trebalo da razgovaraju predsjednica FBiH Borjana Krišto i njeni potpredsjednici, te premijer FBiH Mustafa Mujezinović i njegovi zamjenici.

-Osim mene niko se nije odazvao sastanku. Potpredsjednik Mirsad Kebo je opravdao nedolazak zbog bolesti, a ostali nisu ni opravdali svoj nedolazak, rekao je Bevanda novinarima.

Potvrdio je da neće prisustvovati najavljenom sastanku u Vladi Federacije BiH na kojem bi u popodnevnim satima trebalo da o situaciji u Vladi FBiH razgovaraju premijer i čelnici vladajućih političkih stranaka u FBiH.

Bevanda također nije želio govoriti o tome kakvi će biti daljni potezi hrvatskih ministara u Vladi FBiH u vezi s njihovom odlukom da ne prisustvuju sjednicama Vlade.

-Ovaj nedolazak na sastanak šefa izvršne vlasti Federacije BiH dovoljno govori o našem tretmanu, kratko je prokomentirao Bevanda.

Lider Stranke za BiH Haris Silajdžić potvrdio je novinarima da ni on neće prisustvovati sastanku u zgradi Vlade FBiH, kazavši da je za razgovore o ovom pitanju ovlastio člana njegove stranke, dopremijera FBiH Gavrila Grahovca.

-On je mnogo bolje upoznat o detaljima o ovom pitanju i to treba biti riješeno na nivou Vlade, smatra Silajdžić.

Upitan da li su stavovi SDA i SBiH o trenutnoj situaciji u Vladi FBiH identični, Silajdžić je kazao da su "stavovi slični, ali da ne zna da li su identični".

Podsjećanja radi, kriza u Vladi FBiH nastala je nakon što su hrvatski ministri odlučili bojkotirati sjednice Federalne vlade jer su preglasani prilikom donošenja odluke o utvrđivanju trase koridora 5-C kroz Hercegovinu.