Milorad Dodik
0

Niko od zvaničnika u RS-u ne negira to što se desilo u Srebrenici

FENA
Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik izjavio je danas da više niko od zvaničnih institucija tog bh. entiteta ne negira ono što piše u presudi Međunarodnog suda pravde povodom počinjenih zločina u Srebrenici.

"Ono što tamo piše mi prihvatamo“, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

"Tamo se govori o lokalnom genocidu, koji je utvrđen na prostoru Srebrenice i da su to počinili dijelovi Vojske RS-a i policije, a ne sva Vojska i policija“, rekao je Dodik i dodao da predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić to uporno pokušava da generalizira.

Dodik je dodao da ništa manje stradanja Srba nije bilo u okolini Srebrenice svih ratnih godina.

"Ali ta stradnja se nisu desila odjednom ili u nekoliko dana, već su se desila u tri godine. I tamo je poginulo preko 3.500 ljudi, a kako vidite oslobađaju Nasera Orića, kao da se ništa nije desilo“, rekao je Dodik, navodeći primjer po kojem je Haški trubunal osudio Biljanu Plavšić iako nije imala komandanu odgovornost, a "oslobodi Orića koji je komandovao jedinicama".

To govori, dodao je, o nama i tome da li je RS spremna da prihvati duple aršine. Dodik ne prihvata te duple aršine.

On je kazao da je "dobro što postoji Haris Siladžić sa svojim izjavama, jer je on stvarna BiH“.

Dodik smatra da je nerazumijevanje u BiH i u tome što se Srbima u RS-u ne dozvoljava da kažu da je Srbija njihova matica, a istovremeno reisu-l-ulema Mustafa Cerić poslije utakmice Hrvatska-Turska izjavljuje da je Turska mati Bošnjaka.

"Mislim da u BiH ima sve više nerazumijevanja i da će veoma teško biti“, rekao je predsjednik Vlade RS-a i dodao da je "to shvatila i međunarodna zajendica i da je njihova osnovna greška što su sve radili, činili to na silu, a nisu pravili realne osnove".

Dodik je još, komentirajući to što je Vijeće ministara BiH proglasilo 11. juli Danom žalosti u BiH, ali ne i 12. juli kada su stradali Srbi u Podrinju, dodao da "ga ne interesuje" šta Vijeće ministara odlučuje ili ne odlučuje.

"Vidjećemo da u RS-u proglasimo jedan dan, kao dan žalosti povodom stradanja Srba, koji će biti obilježavan u budućnosti, a ne da svaki događaj na taj način obilježavamo“, rekao je Dodik.

Naveo je da se "dogodilo veliko stradanje u Srebrenici, ali i da ovaj slučaj govori o odnosima u BiH“.

Dodik je rekao da je veliki broj osoba stradao u Srebrenici, ali i oko Srebrenice, ali da o njima niko ne vodi računa, što se tiče međunarodnih institucja i same BiH.

"Zato je tu RS i mi ćemo sutra biti na obilježavanju stradnja Srba u Podrinju i poslat ću poruku koju mislim da treba da pošaljem“, zaključio je Dodik.