Ratko Kovačević
0

"Niko od privedenih radnika UIO nije zadržan u pritvoru"

FENA
Ratko Kovačević
Ratko Kovačević
Portparol Uprave za indirektno oprezivanje BiH (UIOBiH) Ratko Kovačević potvrdio je danas da je u nedavno provedenoj akciji "Carina" na saslušanje privedeno više od 60 osoba u BiH, od kojih su 22 službenici Uprave, ali da niko od njih nije zadržan u pritvoru.

Kovačević je danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da UIO, zajedno s Tužilaštvom BiH, nastavlja raditi na toj slučaju, jer su od samog početka i bili uključeni u sve provedene aktivnosti.

"Pored postupka koje provodi Tužilaštvo BiH i Uprava je za 16 od 22 njena službenika pokrenula disciplinski postupak. Nećemo prejudicirati rješenje disciplinskog postupka, a ukoliko se utvrdi da su oni učestvovali u nekakvim nezakonitim radnjama, bit će sakcionirani u skladu s zakonskim propisima", naglasio je Kovačević.

On je potvrdio i da je istekao rok za prijavu kandidata na konkurs za novog direktora UIO, budući da je Miro Džakula od Vijeća ministara BiH imenovan za v.d. direktora na period od 90 dana.

Sam postupak je u nadležnosti Vijeća ministara BiH, koje je raspisalo konkurs i pristigle prijave predat će Upravnom odboru UIO, koji dalje provodi predviđenu proceduru.

Kometirajući mogućnost dogovora o povratu prihoda od PDV-a za prethodne tri godine koje Republici Srpskoj duguje Federacija BiH, Kovačević je napomenuo da se tim pitanjem bavi radna grupa koju je formirao Upravni odbor UIOBiH, a da je Uprava samo njihov izvršilac i ne može donositi odluke.