BiH
0

Niko od porodice ne dolazi na sahranu Miloševića

FENA
Članovi porodice Milošević, supruga Mirjana Marković, sin Marko i kćerka Marija Milošević, neće doći na sahranu Slobodana Miloševića u subotu u Požarevcu, potvrdili su u petak navečer dužnosnici Socijalističke partije Srbije.

Tu informaciju objavili su visoki dužnosnici SPS-a Milutin Mrkonjić, i Milorad Vučelić, kojega je porodica ovlastila da organizira Miloševićevu sahranu.

"Zbog kontradiktornih izjava vlasti u Srbiji u povodu sigurnosti obitelji i zbog prijetnji i ucjena upućenih Mirjani Marković, obitelji se u stvari onemogućuje dolazak na pogreb i obitelj na pogrebu neće biti prisutna", izjavio je Vučelić novinarima ispred Muzeja revolucije u Beogradu u petak navečer.

Beogradski Okružni sud priopćio je u četvrtak da će, ako Markovićeva ne preda svoju putovnicu pri dolasku u Beograd, bez obzira na to što je taj sud ukinuo međunarodnu tjeralicu za njom zbog kaznenog djela zloupotrebe položaja pri dodjeli stana dadilji njenog unuka, ona biti uhićena pri pokušaju napuštanja zemlje.

Okružni sud je, inače, tjeralicu ukinuo nakon prihvaćanja 15 tisuća eura, kao jamstva da će se Miloševićeva udovica odazvati pozivu na glavnu raspravu zakazanu za 23. ožujka.

Informaciju da Miloševićeva udovica neće doći na pogreb potvrdili su, s velikom dozom vjerojatnosti i čelnik ruske Liberalno-demokratske stranke Aleksej Mitrofanov, kao i predsjednik ruske Komunističke partije Genadij Zjuganov, koji su u petak doputovali iz Moskve u Beograd, kako bi u subotu prisustvovali Miloševićevom pogrebu.

Mirjana Marković napustila je zemlju u veljači 2003. godine, dok je Marko Milošević iz Srbije otišao odmah nakon smjene Slobodana Miloševića u listopadu 2000. godine, a prema tvrdnjama ruske agencije Interfaks koje je prenio beogradski dnevnik "Danas", oboje su u Rusiji, kao izbjeglice, dobili azil.

Kćerka bračnog para Marković-Milošević Marija živi posljednjih godina u Crnoj Gori, a ovih dana u izjavama za crnogorske medije i agenciju Beta potvrdila je da neće doći na pogreb ni u Beograd, niti u Moskvu. Marija Milošević kaže da je željela oca pokopati u Lijevoj Rijeci u Crnoj Gori, odakle su Miloševići porijeklom i gdje je grob Miloševićevog oca Svetozara, koji je 1962. godine počinio samoubojstvo.

Pogreb Slobodana Miloševića obavit će se u subotu u 15 sati u dvorištu obiteljske kuće Miloševića u Požarevcu.