BiH
104

Niko ne želi govoriti o uzrocima nesreće na Marijin-Dvoru

Piše: E. F.
Radnici nastavili raditi na objektu
Radnici nastavili raditi na objektu
Direktor fime Famus gradnja, koja je izvodila radnje na gradilištu u sarajevskoj ulici Hiseta, a na kojem su poginula dva radnika te je jedan teško povrijeđen, danas se nije želio obratiti javnosti.

Kako je kazao prilikom našeg poziva, ne može govoriti jer je pod stresom.

Tako ne znamo da li će Kemal Karahmet pomoći porodicama nastradalih radnika i šta će poduzeti kako se ovakve stvari na gradilištima na kojima radi njegova firma ne bi ponavljale.

Slično je i sa ostalim nadležnim institucijama. Kada pitamo o uzroku ovakve nesreće, nailazimo na tišinu.

Poduzete sve mjere, ali informacija nema

Naime, nakon što je danas oko devet sati ujutro završen uviđaj na mjestu nesreće, a kojem su prisustvovali Kantonalni tužilac u Sarajevu, vještaci građevinske struke, kao i zaštite na radu, te Munevera Mikić, glavna inspektorica Općine Centar u Sarajevu, koja je prilikom početka gradnje ovoga objekta izvršila inspekcijski nadzor nad istim, novih informacija nema. Za Klix.ba nije željela govoriti o svom inspekcijskom nalazu te nas je uputila na Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu.

"Kako se radi o kompleksnom slučaju koji je potrebno detaljno istražiti, Tužilaštvo KS je u saradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova KS poduzelo sve što je potrebno kako bi se uviđaj što prije okončao te je on završen jutros u 9:00 sati", kazao je za Klix.ba Alem Hamzić, glasnogovornik Tužilaštva KS.

S obzirom na to da od navedenog događaja nije prošlo ni 24 sata, Hamzić kaže da Tužilaštvo poduzima sve potrebne mjere i radnje kako bi se u što kraćem roku rasvijetlile sve relevantne okolnosti i činjenice vezane za ovaj događaj.

Predsjednica Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH danas je bila previše zauzeta da bi dala izjavu vezano za pogibiju radnika građevinske struke u centru Sarajeva.

Uglavljivanje objekata na malom prostoru

Pokušali smo kontaktirati i neke od stalnih sudskih vještaka građevinske struke, ali nam je većina njih rekla da ne bi komentarisali i davali mišljenja o tome, jer nisu bili na uviđaju, te da je teško dati mišljenje, posebno kada su ovakve nesreće u pitanju.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
No, Ibro Buljubašić, jedan od stalnih sudskih vještaka iz Sarajeva, kazao nam je kako je u našem gradu generalno veliki problem izmjena regulacionih planova. Kako nam je pojasnio, on je generalno protiv uglavljivanja objekata na malom prostoru, kao što je to ovdje slučaj.

I sam je, kako nam je kazao, zapeo za neku ogradu hodajući u blizini zgrade u izgradnji u ulici Hiseta, a pošto je žena prethodno pala na tom mjestu.

"Gradilišta na sred ulice bez ozbiljnih barijera i sigurnosnih mjera ne bi se smjela uopće dozvoliti. Zamislite šta bi se samo dogodilo da je sve to palo na tramvaj u prolazu", kazao je Buljubašić.