BiH
0

Niko Lozančić predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH

FENA
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u narednih osam mjeseci bit će Niko Lozančić, koji je danas tu funkciju preuzeo od dosadašnjeg predsjedavajućeg Milorada Živkovića.

Živković je na pres-konferenciji u Sarajevu ocijenio da je ovih osam mjeseci proteklo u veoma burnom periodu.

"Smatram da je bilo veoma teško raditi, da je atmosfera bila izuzetno naelektrisana i dodatno kontaminisana kvazipolitikom i demagogijom. Ali i u takvom okruženju i atmosferi urađeno je dosta važnih stvari“, kazao je Živković.

Kao najveći uspjeh u proteklom periodu ocijenio je usvajanje zakona o reformi policije koji su omogućili da se potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Prema njegovim riječima, u proteklom periodu je intenzivirana međunarodna aktivnost koja je, kako kaže, morala i trebala biti i jača.

"Mislim da tu ima dosta objektivnih okolnosti, ali da je bila veoma važna i nedovoljna aktivnost Ministarstva vanjskih poslova i našeg sektora za međunarodne odnose. Nadam se da će se ove greške ispraviti jer, po meni, parlamentarna diplomatija se sve više nameće kao dobar vid međudržavne saradnje“, kazao je Živković, napominjući da su prvi put osnovane grupe prijateljstva za sve zemlje.

Živković je, rezimirajući rad, kazao da su usvojena 63 zakona, uključujući i potvrđivanje 22 zakona koje je proglasio visoki predstavnik. Za vrijeme njegovog predsjedavanja Predstavnički dom je usvojio 24 zakona, od toga su potvrđena četiri zakona koje je proglasio visoki predstavnik.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Niko Lozančić je rekao da je ovaj dom u proteklom razdoblju i u vrlo složenim prilikama pokazao da ima kapaciteta da rješava i najsloženije probleme, kada se često čini da nisu rješivi ili kada često druge institucije u ovoj zemlji ne nađu odgovarajuća rješenja.

On je pozvao i dalje na strpljiv rad u Predstavničkom domu, na jačanje međusobnog povjerenja, uvažavanja i na stalno podsjećanje da građani koji su im povjerili mandate od njih ne očekuju da se svađaju, da ih stalno vraćaju u prošlost i da stalno produbljuju razlike.

"Dat ću maksimalan doprinos za daljnje jačanje institucija pravne države u BiH, za demokratizaciju odnosa u BiH, za stvaranje boljih pretpostavki kroz odgovarajuću zakonodavnu regulativu za daljnji ekonomski razvoj, za postizanje boljih pretpostavki za jačanje i podizanje općeg standarda stanovništva“, kazao je Lozančić.

Prema njegovim riječima, na vanjskom planu najbitnija stvar je da očekujemo vrlo skoro potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Očekujem najkasnije do polovine sljedećeg mjeseca da će BiH potpisati ovaj sporazum, što će biti povod da sve institucije ove zemlje ubrzanim koracima nastoje ispunjavati sve ono što slijedi nakon potisivanja kako bismo što prije BiH doveli do statusa kandidata za punopravno članstvo u EU. Mislim da je EU kroz tehničke uvjete i odugovlačenje potpisivanja Sporazuma s BiH, koja je ispunila sve tražene uvjete za to potpisivanje, napravila jedan nekorektan potez prema BiH“, ocijenio je Lozančić.

Kao drugo pitanje u kojem je napravljen veliki napredak je pristupanje BiH NATO-u. Izrazio je očekivanje da će doći do ispunjenja i preostalih uvjeta da bismo najkasnije do 2009. ušli i u punopravno članstvo u NATO.

I on je istaknuo važnost jačanja međunarodne saradnje, posebno sa susjedima te kazao da očekuje da će ta saradnja biti intenzivnija u narednom razdoblju i da će i neka otvorena pitanja koja postoje u odnosima između BiH i drugih država biti ubrzanije rješavana.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Beriz Belkić je izrazio nadu i želju da svi zajedno, i Kolegij i ostalih 39 poslanika, još intenzivnije rade, postižu još bolje rezultate i da pokušaju pokazati da se radi o ljudima koji žele raditi, koji žele napraviti rezultat i koji to i čine.