Negativa(c) dana
0

Niko Lozančić o državnom premijeru: Zauzeto, Hrvat!

Sarajevo-x.com
Prvi saradnik Dragana Čovića, potpredsjednik Hrvatske demokratske zajednice Niko Lozančić, poručio je kako ova stranka računa na mjesto prvog čovjeka državne vlade. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH mora biti Hrvat, poručio je Lozančić. I to ne bilo kakav, nego iz HDZ-a. Lozančić nije pomenuo treći uvjet koji kandidat mora ispuniti, da se zove Dragan. A preziva Čović.

“Cijenimo da HDZBiH ima najveći izborni legitimitet unutar hrvatskog naroda i cijenimo da bi ta pozicija trebala pripasti predstavniku HDZ-a BiH”, kazao je Lozančić novinarima u Sarajevu.

"Predsjedavajući Vijeća ministara BiH treba biti Hrvat"

Postavlja se pitanje koga to "crta" Lozančić, pošto Dragan Čović, na sreću po BiH, ne može biti čelnik Vijeća ministara, jer mu još nije istekla kazna koju je odredio visoki predstavnik, udaljavajući Čovića iz Predsjedništva BiH (a tad nas je usrećio Ivo Miro Jović, prijeratni uča iz Kiseljaka i saradnik jedne fine službe koja je, recimo, uselila Jovićevog kolegu u rezidenciju sarajevskog nadbiskupa kako bi osluškivala stavove Crkve).

Na Lozančićevu žalost, teško da i on ispunjava neophodne uvjete. Recimo, u Hrvatsku ne bi mogao ići da se susretne sa premijerkom Jadrankom Kosor jer ga tamošnje vlasti traže kako bi objasnio zašto je primao dvije mirovine za jedno učešće u ratu.

Uslove, na njenu žalost, ne ispunjava ni Borjana Krišto, dosadašnja prva dama Federacije. Krišto, naprosto, ne vlada stranim jezicima, a i maternji joj, bez asistencije prisutnoga Dragana Čovića, ne ide najbolje, a teško bi bilo objasniti svjetskim državnicima da je Draganče tu samo u funkciji prevodioca.

Pomenuti Miro "Uča" Jović ne bi prošao lustraciju. Mijo Krešić? Ima iskustva u Vijeću ministara BiH, ali ima jedan problem: Tuzlak je, a ko će hercegovačkom članstvu objasniti da kraj silnih kršnih čimbenika odabraše izdajnika iz muslimanske Tuzle!

Sve u svemu, kad se zbroji, Lozančićeve riječi, odnosno Čovićeve želje, realno trebaju ostati puste.

Od bilo kakvog etničkog kriterija, važniji je jedan drugi. Da, naime, budući državni premijer bude prije svega, ma kako to blasfemično zvučalo, sposoban.