BiH
0

Nikišić radnicima Hidrogradnje: Niko ne može biti amnestiran za učinjeni kriminal

Klix.ba
Sa prošlog sastanka sa radnicima Hidrogradnje (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sa prošlog sastanka sa radnicima Hidrogradnje (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić uputio je jutros pismo predsjedniku Sindikata Hidrogradnje d.d. Sarajevo i predsjedniku Štrajkačkog odbora Hidrogradnje d.d. Sarajevo.

Nikšić je u pismu, pored ostalog, pozvao Sindikat i radnike Hidrogradnje da zajedno nastave započeti posao na stabilizaciji i restruktuiranju ovog preduzeća.

“Posebno želim istaknuti kako uvažavam i cijenim vašu odluku da se vratite na posao nakon posljednjeg štrajka i potpisivanja sporazuma. Pozivam vas da nastavimo započeti posao na stabilizaciji i restruktuiranju Hidrogradnje d.d., pri čemu sam i do sada više puta istakao kako podržavam sve oblike sindikalne borbe za prava radnika. Dakle, vaša je procjena kako ćete nastaviti borbu za svoja prava, ali još jednom želim istaći kako svaki novi štrajk samo usložnjava i odlaže rješavanje vaših problema i osiguravanje novih poslova, što je ključno za opstanak ovog preduzeća”.

U svom pismu Nikšić ističe kako je isključivi cilj Vlade, kao većinskog vlasnika, spašavanje ove kompanije, zaštita prava radnika i imovine Federacije.

“Neka se svako ponaosob upita doprinosi li tome. Mi ćemo i dalje činiti što možemo, u skladu sa svojim ovlaštenjima”, navodi se u Nikšićevom pismu.

Pored ovoga, premijer je upoznao predsjednika Sindikata i Štrajkačkog odbora sa onim što je do sada urađeno na provedbi potpisanog sporazuma, a odnosi se, prije svega, na naplatu potraživanja Hidrogradnje od Jubmes banke, mogućnosti iznajmljivanja poslovnih prostora ove firme za potrebe federalnih institucija, te izbor novog direktora i Nadzornog odbora.

“Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog ministra, na posebno oganiziranoj telefonskoj sjednici, dala je prethodnu saglasnost Nadzornom odboru da se za v.d. direktora Hidrogradnja d.d. imenuje Munir Obralija što je, koliko sam informisan, kandidat koji je dobio podršku Sindikata i radnika. Očekujem da Nadzorni odbor potvrdi ovo imenovanje u najkraćem roku. Nakon ovoga, resorno ministarstvo, u skladu s potpisanim sporazumom, dužno je pripremiti odluke o razrješenju postojećeg i imenovanju novog Nadzornog odbora koje će predložiti Vladi FBiH na razmatranje i usvajanje. Ovdje posebno želim istaknuti kako je Vlada donijela odluku o prihvatanju ostavke bivšeg direktora, također na prijedlog resornog ministra, iz praktičnih razloga jer na ovaj način bivši direktor, kao ni članovi Uprave, nemaju mogućnosti tužiti Hidrogradnju d.d. i Vladu FBiH, što bi bilo moguće da je donijeta odluka o njihovom razrješenju prije kraja mandata. Napominjem kako je ova ostavka rezultat javno iskazanog gubitka povjerenja Vlade FBiH, potvrđenog u sporazumu kojeg smo potpisali ministar i ja s vama, tako da se ovim ni na koji način niko ne oslobađa, niti je to moguće sve i kad bismo htjeli, bilo kakve odgovornosti. Suprotne tvrdnje su čista manipulacija i tražim od vas da upoznate sve radnike s tom činjenicom. Dakle, da budem sasvim jasan, niko ne može niti će biti amnestiran od bilo kakve odgovornosti, pa ni krivične, za sve eventualne nezakonitosti koje je počinio. Očekujem od nove Uprave i novog Nadzornog odbora, kada bude izabran, da provjere sve što se dešavalo u mandatu prethodne Uprave i Nadzornog odbora, te da o tome informišu resorno ministarstvo, Vladu i nadležne istražne organe. Spreman sam, kao i do sada, da sve materijale i saznanja do kojih eventualno dođu uputim policiji i tužilastvu radi daljnjeg procesuiranja”, poručio je Nikšić.