Unija sindikata policije FBiH
0

Nikad češći i jači direktni napadi na policajce

FENA
Unija samostalnih sindikata policije Federacije BiH apelirala je na vladin i nevladin sektor, sve institucije sistema, medije i javnost da podrže aktivnosti koje će ova unija pokrenuti, a koje se odnose na institucionalno pooštravanje kaznene politike prema počiniocima krivičnih djela usmjerenih protiv policijskih službenika, te na izmjenu ostalih propisa kojima je reguliran radnopravni status policijskih službenika.

Unija u saopćenju za javnost ocjenjuje da direktni napadi na policajce prilikom službe, pritisci, prijetnje i pokušaji drugih oblika diskreditacije policijskih službenika od pripadnika organiziranih kriminalnih skupina i pojedinaca nikada nisu bili ni češći niti jači.

Uz napomenu da smo u posljednje vrijeme svi svjedoci eskalacije nasilja i da policija ulaže maksimalne napore na suzbijanju ovih pojavnih oblika, Unija ističe da efikasnu prevenciju ovakvih krivičnih djela nije moguće postići isključivo mobiliziranjem policijskih snaga i kapaciteta.

-Neophodna je podrška i angažman širokog spektra različitih subjekata i javnosti uopće, smatraju u Uniji samostalnih sindikata policije FBiH i upozoravaju da kriminalci i nasilnici javno prijete članovima njihovih porodica i djeci.

Unija izražava punu podršku kolegama koji u trenucima marginalizacije uloge policajca u društvu i njihovog dovođenja na egzistencijalni minimum, časno i profesionalno obavljaju povjerene poslove i zadatke.

Također, Unija zahvaljuje svim medijima koji su naročito u posljednje vrijeme objektivno i korektno informirajući javnost iskazali podršku naporima policije u borbi protiv kriminala.