Sud BiH
0

Nikačević se brani sa slobode

FENA
Sud Bosne i Hercegovine u Sarajevu dozvolio je Miodragu Nikačeviću, optuženom za zločin protiv čovječnosti, da se brani sa slobode i izrekao mu mjere zabrane.

Nakon što je okončan dokazni postupak, Sud je ukinuo pritvor Nikačeviću.

Takva odluka donesena je na prijedlog odbrane uz obrazloženje da su svi svjedoci saslušani te da nema opasnosti od mogućeg bijega i uticaja na svjedoke.

“Iz tih razloga optuženom Nikačeviću se ukida pritvor i nalažemo da se odmah pusti na slobodu”, rekao je Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća, prenosi BIRN - Justice Report.

Optužnica tereti Miodraga Nikačevića da je tokom 1992. godine zajedno s pripadnicima vojnih, paravojnih i policijskih snaga tadašnje Srpske Republike BiH sudjelovao u zločinu protiv čovječnosti na području Foče.

Na teret mu se između ostalog stavlja da je silovao dvije žene tokom aprila i jula 1992.

Odlukom Sudskog vijeća Nikačeviću su izrečene mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu napuštanja boravišta bez odobrenja Suda BiH, svakodnevno javljanje u Policijsku stanicu Foča te komuniciranje o predmetu samo s braniocem.

Također će mu biti oduzeti lični dokumenti i pasoš ako se utvrdi da ga posjeduje.

Optuženi je u pritvoru bio od februara 2008. godine, a nakon toga su ga po nalogu Tužilaštva BiH uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Tužilaštvo BiH je u januaru 2009., nakon što je završen dokazni postupak, Sudu BiH podnijelo izmijenjenu optužnicu na koju odbrana nije imala primjedbi, a čiji detalji nisu javno saopćeni.

Iznošenje završne riječi Tužilaštva zakazano je za naredno ročište, 27. januara, a odbrane za 3. februar.