NDI
0

Nijedno istraživanje ne može predvidjeti kako će građani glasati

FENA
Nijedno istraživanje o stavovima građana ne može predvidjeti rezultate izbora, ukazala je danas predstavnicima Nacionalnog demokratskog instituta za međunarodne odnose (NDI) u BiH Selma Milovanović.

Komentirajući različita reagiranja nakon nedavnog istraživanja stavova građana, koje je za potrebe NDI-a provela vodeća Međunarodna agencija za istraživanje - Ipsos, o mogućim rezultatima predstojećih izbora, Milovanović je naglasila da se tačni rezultati znaju samo onda kada birači izađu i odluče za koga će glasati.

Napomenula je i da NDI ne podržava nijednu stranku.

Predstavnici NDI-a danas su na pres-konferenciji najavili i da će Banja Luka biti domaćin predizbornog regionalnog foruma o temi ekonomija, a u sklopu programa – Izbori 2010.: TV debate i forumi, koje organizira NDI.

Radi se o prvoj inicijativi ovakvog profila u BiH.

Planirano je da se održi osam regionalnih predizbornih foruma širom BiH te dvije TV debate na entitetskom i jedna na državnom nivou.

Regionalni forum u Banjoj Luci, čiji će učesnici biti predstavnici političkih stranaka s najvećim brojem registriranih kandidata u toj izbornoj jedinici, bit će održan 6.septembra.

Na forum su pozvani kandidati SDPBiH, SRSRS, SDS, DNS, SNSD, DP, Koalicije SP-PUP, Koalicije Naša stranka – NSP, SSB BiH, te NSRZB.

Milovanović je istakla da je namjera da kroz program “Izbori 2010: TV Debate i forumi” građani budu temeljito informirani o političkim stavovima svih partija o temama koje sami glasači smatraju bitnim.

Nedavno istraživanje javnog mnijenja, koje je za potrebe NDI-a provela vodeća Međunarodna agencija za istraživanje - Ipsos, pokazalo je da sedam od 10 ispitanika smatraju nezaposlenost najvećim problemom s kojim se BiH danas susreće, dok su kriminal i korupcija također kotirani visoko među odgovorima ispitanih građana.

Glasači su naveli da žele da političari govore o temama nezaposlenosti, ekonomskog razvoja i podizanja životnog standarda.