Emisija "Odličan, 5+"
0

Nijedno dijete nije nepopravljivo

Sarajevo-x.com
Ponovo smo govorili o faktorima rizika povezanim sa školom koji se manifestuju kroz neprimjereno ponašanje.

Vrlo je bitno razgovarati sa djetetom i ne optuživati ga. Roditelji često napadaju dijete, a ne problem. Na taj način postižu kontraefekat, jer dijete deprimiraju. Potrebno je provoditi što više vremena sa djetetom, naročito kroz neformalna druženja. Treba vjerovati, jer nijedno dijete nije nepopravljivo. Ukoliko bodrite svoje dijete, na taj način mu dajete potrebnu motivaciju, te ono ima volje da se bori i ispravi ono što nije adekvatno. Ako dijete ima problem u učenju, roditelji ga ne smiju omalovažavati, nego malim koracima nastojati poboljšati uspjeh, naravno, uz saradnju sa djetetom. Potrebno je raditi planski i biti dosljedan.

Pedagogica Nermina Graca vam predlaže da uključite djecu u vannastavne aktivnosti i razgovarate sa stručnjakom, ukoliko je potrebno.

U prevenciji maloljetničke delinkvencije možete pomoći i vi. Saznajte kako na www.odlican5plus.ba i Facebooku.

Pozvani su svi pojedinci, organizacije, NVO, klubovi koji svojim aktivnostima, konceptima i idejama mogu pomoći u borbi protiv maloljetničke delikvencije, da se jave na e-mail [email protected] ili na broj telefona 033 659 808 kako bi bili predstavljeni u okviru rubrike "Primjer za 5+".