Akcija GRAS-a
0

Nijedan putnik bez karte u vozilima javnog gradskog prijevoza

FENA
Preduzeće Gras 4. januara pokreće akciju "Nijedan putnik bez karte u vozilima javnog gradskog prijevoza".

Cilj pokretanja akcije, kako se navodi u saopćenju Grasa, jeste sprječavanje pojave falsifikovanja voznih karata i kupona za prijevoz, ali i da se počnu poštovati pravila korištenja javnog gradskog prijevoza.

U toku akcije, kako se dodaje, bit će pojačana kontrola voznih karata u svim vozilima javnog gradskog prijevoza i nijedan putnik ne smije biti bez odgovarajuće, odnosno ispravne karte.

Putnici koji budu zatečeni u vozilu bez karte, odnosno ispravne vozne karte, kako se navodi, dužni su platiti doplatnu kartu na licu mjesta ili u roku od sedam dana u prostorijama Službe naplate. Ukoliko to ne urade bit će podnesene prijave, pokrenut postupak kod nadležnog suda i poduzete kaznene mjere u skladu s Odlukom o javnom prijevozu putnika Skupština Grada Sarajeva.

Protiv putnika kod kojih budu pronađene krivotvorene vozne karte, kako se dodaje, bit će podnesene krivične prijave u skladu s Krivičnim zakonom FBiH, a prema putnicima koji na bilo koji način budu remetili javni red i mir u vozilima javnog gradskog prijevoza, vršili oštećenja vozila, ometali rad službenih osoba, bit će pokrenute prekršajne prijeve u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru Kantona Sarajevo.