BiH
0

Nije važno ko će doći na otvaranje dijaloga o vizama, važna je suština

FENA
Nije važno ko će iz Sarajeva narednog ponedjeljka doći na otvaranje dijaloga o vizama, već je važno da taj proces konačno započne - tako bi se mogli rezimirati najnoviji stavovi Evropske komisije i slovenskog predsjedništva Evropske unije u povodu najnovijih unutrašnjopolitičkih razmirica aktueliziranih početkom ove sedmice u vezi s nadležnostima predvođenja pregovaračkog tima Bosne i Hercegovine.

Predstavnici Evropske komisije zaduženi za zapadni Balkan potvrdili su za RDW da se u planiranju sastanka s delegacijom BiH o vizama, koji će se u ponedjeljak održati na marginama redovnog zasjedanja ministara EU za vanjsku politiku, “ništa neće mijenjati, bez obzira na personalni sastav zvanične delegacije iz Sarajeva.

Friso Riscam Abbing, portparol potpredsjednika Evropske komisije zaduženog za pravosuđe, ljudska prava i sigurnost, Jacquesa Barrota, izjavio je da Evropska komisija nije zabrinuta nesporazumima koji su od početka ove sedmice prisutni između predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikole Špirića i ministra sigurnosti Tarika Sadovića, jer je pažnja briselske administracije u potpunosti usredotočena ka pripremi najavljenog datuma za otvaranje dijaloga o postepenom ukidanju viza za sve građane BiH. Friso je, međutim, obećao da će do kraja dana prikupiti sve relevantne informacije u vezi s ovim “slučajem” i dostaviti ih dopisnicima bh. medija iz BiH, a odgovore će, kako je najavio, pripremiti po svim pitanjima koja mu je jutros dostavilo briselsko dopisništvo RDW-a.

“Do kraja dana ćemo vam potvrditi koga je potpredsjednik Barrot stvarno pozvao, u kakvom sastavu i kada će sastanak tačno biti održan, kakva je evropska praksa u vezi sa pozivanjem ne-unijskih delegacija na ovakve sastanke, te na kraju kakav će biti program za medije koji žele pratiti sastanak između delegacije BiH, potpredsjednika Barrota i evropskog komesara za proširenje, Ollija Rehna”, izjavio je Friso.

Prema nezvaničnim izvorima u sjedištu EU, Evropskoj komisiji je kasno jučer iz Sarajeva potvrđeno da će kompromisno rješenje ipak biti pronađeno i da će se bh-evropska grupa eksperata za pripremu “mape puta” o bezviznom režimu u ponedjeljak ipak sastati, te da će u delegaciji “vjerovatno biti i ministar sigurnosti Tarik Sadović”, koji je prethodno najavio izostanak zbog pritiska zvaničnog Bruxellesa da na čelu bh. delegacije u ponedjeljak doputuje predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u regionu koja do sada nije imala otvoren dijalog o bezviznom režimu iako je zajedno sa svim drugim zemljama zapadnog Balkana, od 1. januara ove godine uživalac povlastica koje se odnose samo na nekoliko specifičnih kategorija stanovništva kao što su studenti, preduzetnici koji posluju s evropskim kompanijama, novinari, kulturni radnici i građani kojima je neophodna medicinska pomoć.