Predsjedništvo BiH
0

Nije utvrđen Prijedlog budžeta institucija BiH za 2009.

FENA
Predsjedništvo BiH na današnjoj hitnoj sjednici u Sarajevu nije utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2009. godinu, odlukom članova Predsjedništva dva naprema jedan.

"Bio sam jedan koji misli da treba da se Nacrt budžeta koji je Vijeće ministara BiH dostavilo Predsjedništvu BiH utvrdi kao prijedlog. Vodio sam računa o tome da je Vijeće ministara BiH dosta teško došlo do ovog nacrta, da su prethodile dvije sjednice Fiskalnog vijeća, da je to postignuto usaglašavanjem na nivou BiH i da smo došli do određenog nacrta koji može biti prihvatljiv", kazao je na pres-konferenciji predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Također mislim da je i ovakav Nacrt predimenzioniran zbog ekonomske krize u kojoj se nalazi čitav svijet, pa i BiH, ali ne postoji druga mogućnost i mislio sam da Nacrt treba pretvoriti u prijedlog i poslati u parlamentarnu proceduru, kazao je Radmanović.

Druga dva člana Predsjedništva BiH nisu se slagala s tim. Oni misle da je obim povećanja sredstava (on je u različitim procentima 8, 12 i čak 20 u ukupnoj masi), mali i da treba da se poveća više, da bi institucije BiH, kako kažu njih dvojica, bolje funkcionirale, pojasnio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Naglasio je da je donesena odluka da se naredne sedmice održi sjednica Predsjedništva BiH i Fiskalnog vijeća da bi se izašlo iz ovog problema i da bi se usvojio budžet.

"Mislim da razgovorom s Fiskalnim vijećem nećemo doći do bilo kakvog rješenja, da BiH mora imati prijedlog budžeta što je moguće prije, da Predsjedništvo BiH to mora završiti", kazao je Radmanović.