BiH
0

Nije usvojen Prijedlog zakona o programu zaštite svjedoka u BiH

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) nije usvojio Prijedlog zakona o programu zaštite svjedoka u BiH, u drugom čitanju.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Naime, Prijedlog nije dobio potrebnu entitetsku većinu te je upućen na naknadno usaglašavanje.

Podsjećamo, osnovni razlozi za donošenje zakona o programu zaštite svjedoka u BiH proizilaze iz činjenice da je potrebno osigurati efikasan sistem zaštite svjedoka u toku i nakon krivičnog postupka, da bi svjedoku bilo omogućeno slobodno i otvoreno svjedočenje u krivičnom postupku pred Sudom BiH.

Dosadašnja iskustva u primjeni postojećih odredbi Zakona o programu zaštite svjedoka u BiH ("Službeni glasnik BiH, "broj 29/04) pokazala su niz nedostataka koji su ograničavajući faktor u samoj provedbi ovog zakona.

Usvojen je Prijedlog zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u institucijama BiH, čiji su predlagatelji zastupnici Lazar Prodanović, Nermina Zaimović-Uzunović, Azra Hadžiahmetović, Vesna Krstović-Spremo i Šefik Džaferović.

Između ostalog, Zakonom o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u institucijama BiH uređuje se status osoba koje prijavljuju korupciju u institucijama BiH i pravnim osobama koje osnivaju institucije BiH, postupak prijave, obveze institucija u vezi s prijavom korupcije, postupak zaštite osoba koje prijavljuju korupciju te se propisuju sankcije za povrede odredaba spomenutog zakona.

Također, Parlamentarna skupština Vijeća Europe je Rezolucijom 1729 iz 2010. godine o zaštiti zviždača pozvala sve države članice da analiziraju svoja zakonodavstva u svjetlu zaštite zviždača, vodeći računa o tome da ta zaštita treba biti sveobuhvatna. Treba osigurati zviždaču mogućnost prijave bilo kakvog štetnog ponašanja bez straha od posljedica, te da se teret dokazivanja u slučaju štetnih mjera treba prenijeti na poslodavca.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

U drugom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o službenom glasniku BiH.

Predloženom izmjenom omogućava se objavljivanje usvojenih zakona na službenoj stranici Parlamenta BiH, a što će građanima BiH osigurati besplatan pristup tekstovima zakona.

Poslanici su podržali, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja, ali nisu primili k znanju Godišnji izvještaj o radu VSTV-a za 2012.

Nije usvojen, u drugom krugu, Prijedlog zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom čiji su predlagači Klubovi SDP-a i SBB-a u prvom čitanju.

Protiv je bilo 12 poslanika iz RS-a.

Prihvaćeni su zaključci Mladena Ivankovića Lijanovića, Beriza Belkića i Azre Hadžiahmetović kao i Dragana Vrankića i Mirsada Đuguma vezano za Informaciju o stanju zaduženosti BiH na dan 31. decembar 2012.

Podsjećamo, Ivanković Lijanović je zatražio da Informacija bude vraćena Vijeću ministara kako bi ono formiralo konkretne mjere, u roku od 30 dana i na maksimalno četiri stranice, iz oblasti ekonomske politike radi smanjenja zaduženosti.

Poslanik Dragan Vrankić predložio je zaključak kojim se obavezuju Stalni odbor za fiskalnu stabilnost i Fiskalno vijeće BiH da analiziraju stanje zaduženosti i sukladno strategiji razvoja donesu odobrenje nivoa zaduženosti i sektora koji se zadužuju.

Poslanici SBiH zatražili su od Vijeća ministara BiH da promijeni strategiju zaduživanja i da obustavi svako novo zaduživanje BiH i postupke davanja saglasnosti za zaduživanje do promjene strategije u skladu s ekonomskim mogućnostima BiH.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Prihvaćen je i zaključak poslanika Mladena Ivankovića Lijanovića povodom rasprave o prijedlogu zaključaka Komisije za vanjsku trgovinu i carine u vezi s Izvještajem iz oblasti poljoprivrede za BiH za 2012. koji glasi: "Zadužuje se predsjedavajući Vijeća ministara BiH da u roku od 20 dana organizira sastanak s entitetskim premijerima i resornim ministrima poljoprivrede i finansija kako bi završio plan aktivnosti na uspostavi operativne IPARD-ove strukture za korištenje pretpristupnih fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj u okviru IPA-ine pretpristupne pomoći".

Predstavnički dom odbio je prijedlog poslanika SNSD-a Lazara Prodanovića kojim je zatražio odgađanje izjašnjavanja o tački dnevnog rada Davanje suglasnosti za ratifikaciju Ugovora između BiH i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima.

Obavljeno je glasanje te je, s obzirom na nedovoljnu entitetsku većinu, davanje saglasnosti za ratifikaciju ovog ugovora upućeno na naknadno usaglašavanje.

Glasanjem po svim tačkama dnevnog reda okončana je 54. sjednica Predstavničkog doma PSBiH, a sljedeća je zakazana za 24. oktobar.