BiH
0

Nije usvojen nijedan amandman koji onemogućava nezavisnost Kosova

FENA
Koordinator pregovaračkog tima Srbije o Kosovu Slobodan Samardžić izjavio je večeras da specijalni izaslanik UN Martti Ahtisaari nije usvojio nijedan amandman srpske strane koji onemogućava nezavisnost Kosova i da je zbog toga za Beograd njegov prijedlog o statusu pokrajine beznačajan.

Samardžić je u "Dnevniku" RTS-a rekao da su "izmjene unesene u Ahtisaarijev prijedlog male i nebitne i da je glavni pregovarač UN-a, uglavnom, prihvatio albanske sugestije".

Samardžić je kazao da "Ahtisaari nije prihvatio oko 200 argumentiranih primjedbi srpske strane i da je sastavio cjelovit dokument koji vodi ka nezavisnosti (Kosova)".

On je dodao da je ova runda pregovora gotova, jer Ahtisaari nije želio da napravi kompromisni prijedlog i ocijenio da će tek neki naredni pregovori srpsku i albansku stranu staviti u ravnopravan položaj.

Samardžić je najavio da će pregovarački tim odrediti delegaciju Srbije za nastavak pregovora, mada on smatra da to treba da budu predsjednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica.

Prema ocjeni Samardžića, nema uvjeta da se Skupština Srbije izjasni o prijedlogu, jer nije završila prvu konstitutivnu sjednicu i nije izabran predsjednik parlamenta.

Samardžić je najavio da će, poslije sutrašnjeg sastanka članova pregovaračkog tima, šefovi poslaničkih grupa biti obaviješteni o pregovorima u Beču i Ahtisaarijevom prijedlogu.