Komisija Vijeća naroda i NSRS
0

Nije usaglašen zakon o Ustavnom sudu

SRNA
Momir Malić
Momir Malić
Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske (RS) nije postigla sasglasnost o zakonu o Ustavnom sudu, na koji je Klub Bošnjaka uložio četiri amandmana, pa zakon ide na razmatranje u Ustavnom sudu RS.

"U toku sjednice Klub Bošnjaka odustao je od prvog amandmana, a ostala tri amandamana nisu usaglašena i time zakon nije stupio na snagu i ide na razmatranje na Ustavni sud RS", rekao je novinarima predsjedavajući zajedničke komisije Vijeća naroda i Narodne skupštine RS Momir Malić nakon sjednice.

On je naveo da je riječ o amandmanima kojima se tražilo da predsjednik Ustavnog suda ne može biti biran više od jednog mandata, potom da se u zakonu o Ustavnom sudu koji je usvajan utvrdi da Ustavni sud u roku od sedam dana po prijemu dokumenta iz Vijeća naroda  mora ocijeniti da li je zahtjev prihvatljiv.

Malić je dodao da je bilo riječi i o tome da se obaveže da Ustavni sud  da u roku od dva mjeseca od dana stupanja na snagu ovog zakona usaglasi svoj poslovnik sa zakonom o Ustavnom sudu.

Nijedan od sedam amandmana Kluba Bošnjaka na set zakona iz oblasti obrazovanja, na današnjoj sjednici zajedničke komisije nije prihvaćen.  

"Radilo se uglavnom o zahtjevu Kluba Bošnjaka da se kod izbora nastavnika  u srednjim i osnovnim školama, agencije kod visokog obrazovanja i izbora direktora u srednjim i osnovnim školama zahtijeva da ti organi odražavaju nacionalni  sastav stanovništva",  precizirao je Malić.

Što se tiče zakona o Sudskoj policiji, na koji su bila uložena dva amandana iz Kluba Hrvata,  oba su usaglašena.
Usaglašen je i Zakon o državnim stanovima na kojima ne postoji stanarsko pravo i zakon stupa na snagu. Na ovaj zakon amandamane je uložio Klub Bošnjaka.