BiH
0

Nije u nadležnosti RS-a odlučivanje o suverenitetu i promjenama granica BiH

FENA
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) smatra da nema nikakve sličnosti između situacije na Kosovu i BiH.

"Svaka za sebe je specifična i zasigurno jedna na drugu ne mogu imati nikakvog utjecaja. Republika Srpska je entitet unutar BiH, a prema Ustavu BiH suverenitet i teritorijalni integritet su u nadležnosti države BiH", ističe KBSA u saopćenju za javnost.

Prema tome, navode iz KBSA, jedan njen dio koji objektivno nema karakter države ne može raspisivati referendum o samoopredjeljenju.

"U BiH, gdje postoji nacionalna izmiješanost stanovništva, ne postoje nikakvi mehanizmi, niti bilo kakva ustavna ili faktička mogućnost da bi se bilo koja nacija mogla opredjeljivati", navodi se u saopćenju i dodaje da RS ima pravo da raspisuje referendum, ali samo o pitanjima iz svoje nadležnosti.

"A njena nadležnost nije odlučivanje o suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, promjenama granica i o promjenama ustavnog uređenja BiH. Ideja ili prijetnja da će se RS odvojiti iz BiH ili pripojiti Srbiji ako Kosovo dobije nezavisnost refleksija je neugašene težnje za "velikom Srbijom", odnosno težnje da se sačuva barem nešto od tog projekta zbog čega su pokrenuti nedavni ratovi", navodi u saopćenju predsjednik UO KBSA Emir Ramić.