Ivica Dačić
0

Nije tačno da je Mladić lociran

FENA
Potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić u subotu je u Banjoj Luci rekao kako nije tačna informacija da je haški optuženik Ratko Mladić lociran kako tvrde neki mediji.

“Ta informacija nije tačna", rekao je Dačić i dodao da to što je neko optužen pred Haškim tribunalom (ICTY) ne znači da Srbija, a pretpostavlja i RS, ne treba da pruže svu neophodnu pomoć njihovim porodicama.

Upitan da li će Srbija pomoći odbrani haškog optuženika Radovana Karadžića, Dačić je kazao da o tome nije bilo rasprave u Vladi Srbije, jer on nije srbijanski državljanin, ali da "generalno postoji princip da se pomaže porodicama optužnih pred Haškim tribunalom".

Kazao je i da je suštinsko pitanje kako će izgledati odbrana haških optuženika i da li će se na tome sudu dokazati ono za šta su oni optuženi.

“Svi treba da shvatimo da to suđenje nije suđenje samo njima, pojedincima, i da je u svemu tome veoma bitno da se utvrdi istina šta se sve dešavalo, jer posljedice mogu biti veoma ozbiljne ne samo po pojedince nego i za Srbiju i RS”, rekao je potpredsjednik srbijanske vlade.

Dačić i ministar unutrašnjih poslova RS-a Stanislav Čađo najavili su nakon sastanka u subotu da će njihova ministarstva i dalje veoma čvrsto sarađivati te zajedno raditi u borbi protiv organiziranog kriminala.

Ovaj dio Evrope, Srbija BiH, Crna Gora, Makedonija "predstavlja tranzitni dio u švercu droge, oružja, trgovine ljudima", rekao je Dačić dodajući “da to područje u posljednje vrijeme predstavlja i stanicu za oblike međunarodnog terorizma”.

Stoga je, kako kaže, neophodna i saradnja sa svim drugim državama u ovom dijelu Evrope.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Čađo je rekao da su konstatirali da postoji vrlo dobra saradnja između dva ministarstva, te da postoji još prostora da se ona dodatno afirmira i u narednom periodu, posebno na operativnom nivou.

Za to su zaduženi direktori policija Srbije i RS-a koji će sagledati dosadašnje oblike saradnje i procijeniti šta to treba uraditi u narednom periodu kako bi policije bile još efikasnije u borbi protiv svih vrsta kriminala.

Dogovoreno i da se održi novi sastanak krajem oktobra kako bi se razmotrila konkretna pitanja.

Rečeno je i da saradnja dvaju ministarstava proizilazi i iz odredbi Sporazuma o specijalnim paralelenim vezama Srbije i RS-a.