Narandžasti dan
0

Nije sramota biti žrtva nasilja, sramota je šutjeti

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Institut za razvoj mladih KULT u okviru Global UNiTE Youth Network kampanje za BiH okupio je u četvrtak u Sarajevu grupu mladih ljudi koji su na četvrtom Narandžastom danu (Orange Day) ukazivali na važnost podrške prevenciji nasilja nad ženama i djevojkama.

Na performansu, s transparentima koji sadržajem skreću pažnju na taj rastući problem i u garderobi ili s po nekim detaljem u narandžastoj boji kao znakom solidarnosti sa žrtvama nasilja, krenuli su od sarajevske Ketedrale do Vječne vatre.

"Više stotina djevojaka i žena, te više od 600 djece boravilo je proteklih godina u sigurnim kućama u BiH. SOS telefon za pomoć žrtvama korišten je gotovo devet hiljada puta. Postavimo pitanje ko su zlostavljači. Vidimo li modrice, tugu, patnju, suze? Potrudimo se vidjeti ih i spriječiti zlostavljanje nad ženama i ne dozvolimo da i naredne godine ponovo apeliramo istim povodom", naglasio je Muamer Logo iz Instituta Kult.

Novinarima je potom kazao da današnja akcija ima za cilj i uništiti tabue u tome da je sramota biti žrtva nasilja, nego da je sramota biti zlostavljač i sakrivati nasilje. Današnja akcija iskorištena je i kao poziv odgovornim organima da se uključe u hitno rješavanje tog problema, te da se implementiraju usvojeni zakoni, sporazumi i deklaracije s tim u vezi.

Statistički podaci pokazuju da se u BiH samo pet posto slučajeva nasilja u obitelji službeno prijavljuje. Jedan od razloga za to je spora provedba postojećih zakona koja omogućava počiniteljima da izbjegnu pravdu i kaznu. Ipak, broj prijavljenih slučajeva nasilja u obitelji u BiH raste.

Simboličnog naziva, Naradžasti dan, akcija svjetskih razmjera provedena je širom svijeta s istim ciljem, a stanovništvo je pozvano da stavi neki detalj narandžaste boje i tako podrže prevenciju nasilja nad ženama i djevojkama.