Narodna skupština RS-a
0

Nije se raspravljalo o dogovoru trojice stranačkih lidera

FENA
Zahtjev opozicije da se danas u Narodnoj skupštini RS-a raspravlja o dogovoru trojice bh. stranačkih lidera, SNSD-a Milorada Dodika, SDA Sulejmana Tihića i HDZ-a BiH Dragana Čovića, nije prihvaćen.

Poslanici SDS-a i SRSRS-a tražili su da dogovor iz Banje Luke bude uvršen u dnevni red današnjeg redovog zasjedanja, jer smatraju da predsjednik Vlade i SNSD-a Milorad Dodik nije imao pravo da, bez saglasnosti entitetskog parlamenta, pristaje na bilo kakve dogovore.

Tokom burne rasprave o ovom pitanju, rečeno je da ustavne promjene, kao i druga pitanja nisu nešto o čemu može da odlučuje samo Dodik.

Poslanik SDS-a Ognjen Tadić istaknuo je da sve poslanike zanima šta podrazumijevaju četiri teritorijalne jedinice koje su navedene u izjavi nakon banjalučkog sastanka trojice bh. političkih lidera.

On je pojasnio da SDS traži da se tom pitanju posveti posebna pažnja, jer se prvi put od 1992. godine pojavio dokument u kome se govori o unutrašoj teritorijalnoj prekompoziciji, a da se pri tome ne pominje RS.

On je podsjetio i na Rezoluciju Narodne skupštine RS-a kojom se većina stranaka opredijelila da neće biti prekompozicije BiH, ako to podrazumijeva ukidanje RS-a.

Poslanik SNSD-a Nikola Baštinac smatra da nisu opravdani zahtjevi opozicije jer, navodi, Dodik je više puta ponovio da je za njega RS jedna teritorijalna jedinica.

Narodna skupština RS-a će u večerašnjem nastavku zasjedanja ipak raspravljati o Prijedlogu zakona o plaćama zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva RS-a, iako je opozicija traži da se on povuče s dnevnog reda nakon nedavnog obećanja premijera RS-a zdravstvenim radnicima da će njihove zarade biti reguliranje kolektivnim ugovorom, a ne zakonom.