Upravni odbor RTVBiH
0

Nije prihvaćena ostavka Duške Jurišić

FENA
Upravni odbor RTVFBiH nije prihvatio ponuđenu ostavku Duške Jurišić na mjesto odgovorne urednice IP FTV-a.

Na sjednici u Sarajevu UO je razmatrao danas ostavku Duške Jurišić ponuđenu zbog programskog kašnjenja u objavljivanju informacije o hapšenju Radovana Karadžića, ali je, nakon izvršene analize, nije prihvatio, dok je rad cijelog IP FTV-a pohvalio.

Istodobno, UO RTVFBiH je odlučio najoštrije prosvjedovati zbog najnovijeg onemogućavanja RTVFBiH da 21. jula svoje gledatelje pravodobno i iscrpno izvijesti o hapšenju jednog od dvojice najtraženijih haških optuženika.

  • Iako je redakcija IP FTV bila spremna da neposredno nakon objavljivanja vijesti o uhićenju Karadžića istu saopći svojim gledateljima, a potom nastavi i trosatnim živim programom u vezi s tim, to nije bila u mogućnosti jer je studio bio zaključan, a odgovorni iz Sektora za produkciju BHRT-a izvan svojih radnih mjesta. Našu smo informaciju stoga bili u mogućnosti plasirati tek pola sata poslije i to nakon što je istu saopćio BHT, i time smo naše gledatelje doveli u situaciju da razmišljaju što se nalazi u pozadini kašnjenja vijesti u odnosu na sve ozbiljnije svjetske televizijske kuće. Ovakav odnos odgovornih iz Sektora za produkciju BHRT-a doživljavamo kao još jedan pokušaj diskreditiranja i omalovažavanja RTVFBiH, a nadasve sprječavanja da profesionalno i pošteno radimo svoj posao, saopćio je UO.

UO RTVFBiH naglašava da je na javnu reakciju prinuđen "jer ovakvo postupanje nije izoliran slučaj, nego dio već ustaljene prakse otkako je, prije pet godina, agent visokog predstavnika svojom odlukom oduzeo svu imovinu RTVFBiH i dodijelio je Javnom servisu BiH, te na taj način RTVFBiH doveo u neravnopravan položaj s druga dva emitera unutar Javnog RTV sistema BiH".

  • Ne isključujemo, sukladno već uhodanoj praksi, da nas se, u nastojanju da naš posao radimo profesionalno i pošteno, onemogućuje i u budućnosti - u vrijeme, nadamo se, skorog hapšenja i drugog haškog optuženika Ratka Mladića, ali i u mnogim drugim sličnim situacijama. Stoga smo, zbog najnovijeg slučaja onemogućavanja da obavljamo naš posao, prisiljeni i javno prosvjedovati, ali i zahtijevati od nadležnih tijela upravljanja da se zbog ignorantskog odnosa prema RTVFBiH poduzmu mjere sankcioniranja onih koji su za ovakve situacije odgovorni. Pri tome, ovom ih prilikom želimo podsjetiti da ih na obvezu korektnog pružanja usluga prema RTV FBiH obvezuje i navedena odluka agenta visokog predstavnika, navedeno je u saopćenju.

UO RTVFBiH naglašava da je zbog najnovijeg negativnog iskustva prisiljen na javno obraćanje Parlamentu i Vladi FBiH kao osnivačima. Od njih zahtijeva da založe svoj autoritet da bi se RTVFBiH-u omogućili isti uvjeti rada kao što ih imaju druga dva emitera.

UO posebno apostrofira da se od Ureda visokog predstavnika zahtijeva privremeno revidiranje odluke agenta visokog predstavnika iz 2003. godine kojom je RTVFBiH oduzeta sva imovina i prenesena u vlasništvo Javnog servisa BiH te da Vlada FBiH, ukoliko ova vrsta spremnosti nije prisutna kod Ureda visokog predstavnika, poduzme druge radnje da bi osigurala materijalne pretpostavke koje RTVFBiH jamče približno iste uvjete poslovanja onima koje imaju druga dva emitera.

Spomenuti uvjeti poslovanja, saopćeno je iz UO-a, treba da isključe mogućnost ucjenjivačkog odnosa prema ovoj kući i stvore materijalne pretpostavke da ona i u budućnosti ima onu poziciju koju zauzima danas - kao RTV s najboljim programom, najvećom gledanošću i najvećim utjecajem u javnosti.