Vijeće Ustavnog suda RS
0

Nije povrijeđen vitalni interes Bošnjaka

SRNA
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske na današnjoj sjednici utvrdilo je da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes konstitutivnog bošnjačkog naroda u vezi sa odlukom Narodne skupštine RS o usvajanju Strategije razvoja lokalne samouprave u RS-u za period od 2009. do 2015. godine.

U saopštenju iz Ustavnog suda stoji i da je ovo vijeće utvrdilo da vitalni interes bošnjačkog naroda nije povrijeđen ni u vezi sa Zakonom o dopunama Zakona o premjeru i katastru nepokretnosti i Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o održavanju premjera i katastra zemljišta, koje je Narodna skupština RS izglasala na 33. sjednici održanoj 23. septembra 2009. godine.

Pitanje vitalnog nacionalnog interesa na ova tri akta postavio je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda. 

Odluku po pitanju Strategije razvoja lokalne samouprave, Vijeće za zaštitu vitalnog interesa je obrazložilo time da predmetna Strategija ne sadrži obavezujuću pravnu normu kojom se konstituišu ili obezvređuju određena prava, niti sadrži pravnu sankciju za subjekte na koje se odnosi.

Klub Bošnjaka uložio je prigovor vitalnog interesa smatrajući da tom strategijom "nije obezbijeđena proporcionalna zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih u organima lokalne samouprave".

U pogledu zahtjeva Kluba Bošnjaka, prema kojem je članom 1 Zakona o premjeru i katastru nepokretnosti "povrijeđen vitalni interes jer se njima ugrožava pravo vlasništva", Vijeće smatra da se tom odredbom kojom se određuje da je korisnik, odnosno posjednik nepokretnosti, lice koje neposredno vrši faktičku vlast nad stvari ili putem drugog lica na temelju nekog pravnog posla samo određuje značenje korištenih pojmova u smislu zakona, što je stvar cjelishodne procjene zakonodavca.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa obrazložilo je da je neosnovana tvrdnja  Kluba Bošnjaka da bi odredbom  člana 4  Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o održavanju premjera i katastra zemljišta građani bošnjačke nacionalnosti dolazili u nepovoljnu i diskriminatorsku poziciju da dokazuju svoje pravo na posjed imovine koju faktički ne koriste, jer se, kako smatra Vijeće, ovom odredbom ne daje prednost nijednom narodu.