Vijeće ministara BiH
0

Nije postignut konsenzus o imenovanju direktora

FENA
Vijeće ministara BiH nije danas postiglo konsenzus o imenovanju direktora triju državnih institucija - Direkcije za evropske integracije BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) te Regulatorne agencije za komunikacije.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić pojasnio je na konferenciji za medije po okončanju sjednice da konsenzusi nisu postignuti za imenovanje triju kandidata na mjesta direktora u spomenutim institucijama te će ti prijedlozi ići na usaglašavanje u Vijeće ministara BiH.

Riječ je o Lidiji Topić, koja je na konkursu u organizaciji Agencije za državnu službu BiH ostvarila najveći broj glasova za mjesto direktorice Direkcije za evropske integracije, Zoranu Tegeltiji kandidatu za direktora UIO te Kemalu Huseinoviću, kandidatu za direktora RAK-a.

Za sva tri kandidata na sjednici je bilo šest "za" i četiri glasa "protiv".

"Bošnjački ministri su zahtijevali da se izjašnjavanje o imenovanju kandidata na ta mjesta odgodi, ali to je sve kupovina vremena što nije dobro za BiH. Na ovakav se način daje najbolji doprinos klasičnoj trodjelnoj podjeli ove zemlje", istaknuo je Špirić.

Kazao je da će ponovna izjašnjenja o imenovanju direktora u tri spomenute institucije ministrima biti ponuđena već na sljedećoj sjednici VM-a.

"Mnoge maske trebaju da padnu. Ako postoje teze o svebošnjačkom, svesrpskom i svehrvatskom jedinstvu, što će nam onda politički pluralizam. Imam osjećaj da mnogi ovdje prave konfuziju da bi se zadržala snažna arbitražna uloga međunarodne zajednice, ne shvatajući da time čine veliko zlo ovoj zemlji i njenim građanima", prokomentirao je Špirić.

Vijeće ministara BiH većinom je glasova utvrdilo Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine te ga uputilo Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje. Špirić je taj zakon nazvao jednim od presudnih za daljnji put BiH ka EU.

Utvrđeno je da će popis biti proveden od 1. do 15. aprila 2011. godine te donesen zaključak da se rezultati popisa primjenjuju od izbora 2014.

U podatke o stanovništvu, uz osnovne lične podatke, bit će uključeni i državljanstvo, etnička/nacionalna pripadnost, maternji jezik, vjeroispovijest, invalidnost, informacije o zaposlenosti, mjesto stalnog boravka, podaci o izbjegličkom ili statusu raseljene osobe te pitanje imaju li se takve osobe namjeru vratiti u mjesto odakle su raseljene.

Usvojen je i prijedlog dosadašnjih aktivnosti plana izdavanja biometrijskih pasoša do kraja 2009., a izdavanje prvog biometrijskog pasoša očekuje se 1. septembra.

Donesena je i Odluka o usvajanju Plana pripravnosti i kontrole pandemijske influence u BiH. Taj je dokument izrađen u skladu sa smjernicama u globalnom planu Svjetske zdravstvene organizacije i sadrži sve elemente koji mogu osigurati koordiniranu akciju u borbi protiv pandemijske influence u BiH.

Vijeće ministara donijelo je i Odluku o osnivanju Državne komisije za saradnju BiH s UNESCO-om. Komisiju će činiti 19 članova i imat će ulogu savjetodavnog tijela.

Vijeće ministara BiH je usvojilo i niz sporazuma, odluka i informacija.