BiH
0

Nije postignut dogovor SDA, SBiH, HDZ BiH i HDZ 1990 o formiranju vlasti u FBiH

FENA
Sulejman Tihić
Sulejman Tihić
Lideri Stranke demokratske akcije, Stranke za BiH, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 ni na sastanku u ponedjeljak u Sarajevu nisu postigli konačan dogovor o formiranju vlasti na nivu Federacije BiH.

„Bili smo blizu sporazuma. Međutim, slijedeći princip da ništa nije dogovoreno, dok sve nije dogovoreno, na žalost, ne mogu vas obavijestiti da smo postigli sporazum. Postoji jedan interni sporazum o mnogo, da ne kažem možda 90 posto pitanja, ali preostalih 10 posto nije dogovoreno i nismo mogli potpisati sporazum koji je, maltene, bio pripremljen za potpis“, kazao je večeras nakon sastanka novinarima predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Prema njegovim riječima, osnovni problem jeste, još uvijek, dogovor oko rasporeda određenih hrvatskih pozicija koji nije do kraja preciziran.

Tihić je kazao da su pozicije između SDA i Stranke za BiH još prošli put u Mostaru definirane te da ne misli da bi moglo biti problema i kada je u pitanju sam raspored u Vladi FBiH.

„Čak smo i blizu tog sporazuma napravili jedan okvirni raspored i tih pozicija i tu nema spora među nama“, kazao je predsjednik SDA.

„Ali, imajući u vidu da ove četiri stranke čine parlamentarnu većinu ne samo u Federaciji, nego isto tako i u kantonima, došlo je do određenih problema i nije bilo moguće neka pitanja iz kantonalnog rasporeda dogovoriti, tako da je to na određeni način uvjetovalo, odnosno uticalo na ovaj dogovor oko rasporeda federalnih pozicija“, kazao je Tihić.

On je kazao da u pogledu programskih ciljeva nije bilo problema. Sudionici razgovora su se složili da osnovu za programsko djelovanje čine programski ciljevi koji su ustanovljeni na državnoj razini plus sporazum koji postoji i programski ciljevi između SDA i Stranke za BiH koji bi bili osnova njihovog budućeg programskog djelovanja i u FBiH.

„Bili smo stvarno blizu kraja, blizu sporazuma. Nastavit ćemo razgovore“, kazao je Tihić.

Dodao je kako je na današnjem sastanku, pri samom kraju, otvoreno pitanje i kantona.

„Da smo ostali samo na razini Federacije mislim da bi danas mogli imati sporazum. Ali otvorila su se pitanja konstitutiranja vlasti u kantonima i to su nova pitanja, novi problemi koje mi večeras nismo mogli završiti. Dobrim dijelom smo završili Federaciju, ali ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno jer ove stranke čine parlamentarnu većinu i u Federaciji i u kantonima“, kazao je predsjednik SDA.

„Koliko god smo učinili jedan ogroman napor i došli vrlo blizu konačnog kraja, stalno dogovaranje i primicanje konačnom rješenju tražio je da se kompletan paket zatvori kao takav“, kazao je nakon sastanka predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Pošto nismo uspjeli kompletan paket sa garancijama zatvoriti na način da imamo dogovor sve četiri stranke onda se, dodao je on, došlo do ovakvog rezultata, da kažemo da ipak to nismo uradili.

„Duboko vjerujem da se može bilateralnim razgovorom nešto unaprijediti. Međutim, kako se danas razgovaralo, bar pri kraju, bojim se da će tu biti dosta problema. Željeli smo da kažemo da smo danas uz Vladu Federacije i strukturu ministara u Vladi FBiH trebali riješiti pitanje dvije županije koje još nisu formirale svoju vlast i da barem imamo okvir tog dogovora koji bi bio u paketu sa ovim što imamo na razini Federacije. Kako to danas nije moglo biti precizno definirano, zbog nepovjerenja koja postoje, nije se mogao napraviti dogovor“, kazao je Čović.

Prema mišljenju predsjednika HDZ-a 1990 Bože Ljubića, današnji dogovor je opterećivalo vrijeme koje je iza nas, kada nije bilo dogovaranja.

„Zbog toga su pri samom kraju razgovora, kad je već bio napisan zapisnik koji je trebalo potpisati iskrsla pitanja ove dvije županije gdje još nije formirana vlast, a gdje ove četiri stranke sudjeluju sa svojim zastupnicima – to su u Mostaru i srednjoj Bosni i to je bio razlog što nismo danas mogli potpisati ovaj sporazum koji je bio za Federaciju pripremljen da se potpiše“, kazao je Ljubić.

Dodao je da ove četiri stranke nose odgovornost i za ove dvije županije i da treba o tome razgovarati isto tako na multilateralnoj razini.

Na novinarsko pitanje kada će se konačno dogovoriti, Čović je kazao kako vjeruje da će proći par dana kada se treba ponovo, u međuvremenu, bilateralno sjesti i naći dogovor.

„Koliko god ovo vama izgledalo razvlačenje vremena, preozbiljni su problemi, ovdje se ipak postavljaju okviri za jedno zajedničko djelovanje u naredne četiri godine“, kazao je Čović.