Mladen Ivanić
0

"Nije moguća suštinska izmjena Ustava BiH"

SRNA
Lider Partije demokratskog progresa /PDP/ Mladen Ivanić ocijenio je da u ovom trenutku nije moguća suštinska izmjena Ustava BiH, jer bi to, kako je naveo, značajno pogoršalo stanje u zemlji.

"Nema političkih uslova za suštinsku promjenu ustavnog uređenja zemlje. Sa bošnjačkim partijama koje su oborile 'aprilski paket' ustavnih promjena to nije moguće uraditi, jer je njihov cilj ukidanje Republike Srpske (RS) i to je svima jasno. Zato se u proces ustavnih promjena ne smije ulaziti avanturistički", rekao je Ivanić za "Glas Srpske".

On je naglasio da je trenutno realna samo inicijativa za prilagođavanje Ustava BiH Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i slobodama i ponovio da PDP ne podržava odluku o pristupanju izmjena Ustava BiH koja je izglasana u Domu naroda parlamenta BiH. 

Ivanić je rekao da je trenutno došlo do zastoja u provođenju Prudskog sporazuma, ali da su dogovori u vezi sa Brčko distriktom, imovine i popisa dobri i da na njima treba insistirati, dok od razgovora o suštinskoj promjeni Ustava treba odustati.

"To je složeno pitanje koje opterećuje međunacionalne odnose. Sastanak lidera SDA Sulejmana Tihića i HDZ-a BiH Dragana Čovića sa predsjednikom hrvatske Vlade Ivom Sanaderom, na kojem su razgovarali o unutrašnjem uređenju BiH, je besmislen, jer je to unutrašnje pitanje", naveo je Ivanić.

Ivanić je ocijenio da bi Čović bio najveći dobitnik ako bi počeli pregovori o teritorijalnoj prekompoziciji BiH, jer već duže vrijeme insistira na izmjenama Ustava.

"Kao i većini bošnjačkih političara, i Tihićev cilj je ukidanje Srpske. Siguran sam da će Tihić jasno reći da je inicijativom za izmjene Ustava BiH načeta teritorijalna organizacija BiH i da je doveden u pitanje Dejtonski sporazum, što će tumačiti kao svoju veliku pobjedu. To će mu biti jedan od glavnih argumenata u izbornoj trci unutar SDA", rekao je Ivanić.
On je ocijenio da je ključni problem funkcionisanja institucija BiH međunacionalno nepovjerenje, a što, kako je rekao, ne može popraviti ni novi Ustav i dodao da bi političari trebali posvetiti veću pažnju ekonomskim temama i životnom standardu građana.

Govoreći o izbjegavanju negativnih efekata svjetske finansijske krize u Srpskoj, Ivanić je rekao da je za to potrebno nastaviti sa stambenom gradnjom, te investicijama u velike energetske i infrastrukturne projekte.

On je dodao da je takođe potrebno smanjiti poreze i kontrolisati bankarski sektor, jer se, kako je naveo, može desiti da strane banke, zbog krize u svojim zemljama, počnu povlačiti novac iz RS i BiH, što ne bi bilo dobro.

"Slika BiH u EU i uopšte u međunarodnoj zajednici je uglavnom negativna, mnogo crnja nego što to zaista zaslužuje. Nažalost, taj stav je formiran na osnovu izjava međunarodnih birokrata koji rade u Sarajevu i koji po svaku cijenu pokušavaju da sačuvaju svoj položaj i visoka primanja, jer takve privilegije nikada ne bi mogli da ostvare u svojim zemljama", dodao je Ivanić.