Nikola Špirić
0

"Nije mi stalo da Srbija opljačka imovinu BiH"

SRNA
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je danas da čini sve što može da zaštiti imovinu kompanija iz BiH u Srbiji, naglasivši da pasivne podbilanse treba da rade vlade entiteta.

Savjet ministara BiH je u tom smislu odradio svoje i zadužio Pravobranilaštvo BiH i Ministarstvo pravde BiH da kreiraju bilateralne sporazume koje će rješavati stvari, rekao je Špirić na konferenciji za novinare.

On je naglasio da je tokom susreta sa predsjednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem isposlovao odluku da imovina BiH ne bude predmet privatizacije i prodaje, te da na taj način ostane sačuvana.

Prema Špirićevim riječima, neophodno je da se u BiH izađe iz stereotipa da se optužuju drugi za neurađeni posao.

"Moramo izaći iz neke umišljenosti da je Nikoli Špiriću kao Srbinu koji predsjedava Savjetom ministara stalo da Srbija opljačka BiH. Iz toga treba da izađemo, jer niko ne može opljačkati nikoga", poručio je Špirić.

On je napomenuo da ne  može BiH sama provoditi Sporazum o sukcesiji bivše  imovine bivše SFRJ, jer u njemu učestvuju sve  zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije. 

"U Srbiji smo imali problem da je predsjednik Komisije koji je radio na sukcesiji umro. Treba imati sve elemente a ne tvrditi da je čovjek umro smišljeno da bi Srbija opljačkala BiH", istakao je Špirić. 
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH naglasio je da je sukcesija imovine bivše Jugoslavije ozbiljan projekat i da svi u BiH koji u tome učestvuju moraju uraditi svoj dio posla.

Vlada Srbije produžila je za još tri mjeseca, do 30. septembra, rok do kada bi preduzeća iz bivših jugoslovenskih republika trebalo da riješe status imovine u Srbiji, rečeno je ranije Srni u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Srbije.

U slučaju da se do isteka novog roka ne postigne dogovor, nadležni organ u Srbiji će po službenoj dužnosti upisati pravo svojine na preduzeće u Srbiji koje koristi tu imovinu. Firme iz bivših republika SFRJ mogle biti obeštećene samo novčano iz prodajne cijene koja bi se postigla u postupku privatizacije. 

Prema toj uredbi, preduzeća će morati sama da iniciraju rješavanje problema u vezi sa imovinom firmi sa kojom raspolaže više republika.