BiH
0

Nije izglasan Kebin zahtjev o povlačenju antikorupcionih zakona s dnevnog reda

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Kebo tražio je da s dnevnog reda današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu budu povučena dva federalna zakona koje je predložila Federalna vlada.

Kebo, čijem su se zahtjevu pridružili i poslanici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 1990, tražio je povlačenje Prijedloga zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, kao i Prijedloga zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine.

Prilikom glasanja Predstavničkog doma, Kebin zahtjev podržali su članovi poslaničkog kluba HDZ 1990, Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, ali to nije bilo dovoljno i zakoni su ostali u dnevnom redu.

Protiv Kebinog prijedloga su glasali poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH). Protiv je bio i dio poslanika Narodne stranke "Radom za boljitak" a većina iz tog kluba suzdržana.

Oba zakonska akta čije je povlačenje s dnevnog reda zvanično tražio Kebo, zajedno s HDZ-om 1990, predložila je Federalna vlada u setu antikorupcionih zakona.

U setu antikorupcionih zakona su propisi o prekršajima, o javno-privatnom partnerstvu, o privrednim društvima, o inspekcijama te registraciji poslovnih subjekata i izmjene Krivičnog zakona.

Svi ti akti su na dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma. Vlada FBiH je kao predlagač istakla da je riječ o strateški važnim zakonima čije bi usvajanje i početak primjene značilo jaču državu, više posla, bolje uvjete poslovanja i veću mogućnost da kriminal i kriminalci konačno počnu ozbiljnije biti sankcionirani.