BiH
0

Nije imenovan glavni tužilac RS

SRNA
Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH nije imenovalo glavnog tužioca Republičkog tužilaštva RS, jer je Podvijeće za Republiku Srpsku predložilo kandidata koji nije dobio potrebnu većinu glasova, potvrđeno je Srni iz VSTV-a.

"Kandidate koji nisu nosioci pravosudne funkcije u ovom tužilaštvu nije bilo moguće predložiti s obzirom da nije proširena sistematizacija i nisu odobrena finansijska sredstva", rekla je porptarol VSTV-a Marjana Popović.

Ona je dodala da će VSTV obaviti kontakte sa predstavnicima Ministarstva pravde RS i Vlade RS, kako bi ove dvije institucije dale saglasnost za proširenje sistematizacije i obezbjeđenje finansijskih sredstva za proširenu sistematizaciju. 

Za poziciju glavnog tužioca u RS prijavilo se sedam kandidata, sa kojima su krajem septembra obavljeni razgovori.

 Na ovu funkciju aplicirali su tužilac Okružnog tužilaštva u Doboju i potpredsjednik VSTS-a BiH Gorana Zlatković, zamjenici glavnog okružnog tužioca Banjaluka Vesna Antonić i Sead Žerić, okružni tužilac iz Prijedora Vukašin Kondić, sudija Okružnog suda Banjaluka Daniela Milovanović, zamjenik glavnog specijalnog tužioca RS Mahmut Švraka i republički tužilac Nenad Vranješ. 

Funkciju glavnog republičkog tužioca do sada je obavljao Amor Bukvić, kojem je mandat istekao u aprilu prošle godine.