Ambasador Kölsch:
0

"Nije dovoljno jačati samo entitet već državu u cjelini"

FENA
Ambasdor Njemačke u Vijeću Evrope Eberhard Kölsch izjavio je danas da je potrebno da se BiH u cjelini jača i funkcionira te da nije dovoljno samo da se jača neki od njenih entiteta.

„Dobro je ako je entitet uspješan, ali nije dovoljno ako je samo entitet uspješan. Samo ukoliko zemlja u cjelini uspješno funkcionira vi možete ići naprijed“, naglasio je Kölsch, koji je predvodio delegaciju Izvještajne grupe za demokratiju u Komitetu ministara Vijeća Evrope, tokom današnjeg razgovora s predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Igorom Radojičićem.

Ambasador Kölsch rekao je na pres-konferenciji da je sada vrijeme da BiH krene naprijed, da se država zajednički gradi na Dejtonskom sporazumu koji je osnova na kojoj trebamo ići dalje i sami graditi svoju zemlju.

„Čuli smo da je RS vrlo uspješan entitet u BiH i to smo mogli uočiti na fizičkoj obnovi zgrada i objekata, ali isto tako iz vlasitog iskustva znamo da je psihološka obnova, pomirenje, volja da se gleda ka naprijed ka budućnosti u političkom smislu jako važna“, naglasio je Kölsch.

Istaknuo je da se politički lideri BiH slažu da žele evropsku perspektivu, da žele da pristupe Evropskoj uniji, ali da u tu zajednicu kao i u NATO ne mogu pristupiti entiteti, već samo zemlja u cjelini.

„Zato je naš apel da se gradi BiH na uspjehu koji je postignut u prethodnim godinama, da gledate i idete naprijed“, apelirao je Kölsch na političare u našoj zemlji.

Delegacija Izvještajne grupe Vijeća Evrope boravi u BiH da bi razmotrila ispunjavanje postprijemnih obaveza BiH koje proizilaze nakon članstva u Vijeću Evrope, kao i kompletnu aktuelnu političku situaciju u našoj zemlji, a svoja zapažanja dat će u narednom periodu.

Nakon sastanka Radojičić je kazao da je razgovarano i potrebi konsenzusa o ustavnom uređenju BiH, pitanjima obrazovanja jer Vijeće Evrope vrlo pažljivo prati probleme sa segregacijom u školstvu, a bilo je riječi i o praktičnoj i zakonskoj strani problema obrazovanja, zajedničkim planovima i programima te uključivanju nacionalnih manjina, posebno zajednice Roma u obrazovanje.

„Na sastanku je bilo govora i statusu izbjeglica, jer BiH i dalje, 13 godina nakon rata, ima velike probleme i još nema fond za povrat onima kojima je imovina uništena i nedostatna su sredstva u Fondu za povratak na nivou BiH i ogromne ekonomske potrebe mnogih, uključujući i hiljade osoba koje se nalaze u kolektivnim centrima“, rekao je predsjednik entitetskog parlamenta.

Razmatrana je generalna politička situacija u BiH i opredijeljenost naše zemlje za evropske integracije kao jednog od ciljeva o kome se svi slažu, ali u čijoj implementaciji, kaže Radojičić, postoje poprilične razlike.

Delegacija Izvještajne grupe za demokratiju u Komitetu ministara Vijeća Evrope sastala se danas i s premijerom RS-a Miloradom Dodikom.