Valentin Inzko
0

'Nije dobro što BiH nema ambasadora u Beogradu'

SRNA
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ocijenio je da nije dobro što BiH nema ambasadora u Srbiji, ali da su uprkos tome mogući dobri odnosi između dvije zemlje.

"Mogući su, jer Srbija ima ambasadora u Sarajevu. Međutim, smatram da nije dobro to što BiH nema ambasadora u Beogradu. Ali, ovo pitanje treba da postavite institucijama BiH koje bi trebalo da se zamisle nad tim", rekao je za beogradsku "Politiku" Inzko, koji danas dolazi u prvu posjetu Beogradu u novoj funkciji.

Navodeći da od zvaničnika u Beogradu želi da čuje njihova promišljanja gdje je Srbija trenutno kada je riječ o evropskim integracijama, Inzko ističe da je stabilna i prosperitetna Srbija, integrisana u evropsku porodicu, veoma važna za stabilnost regiona.

"Srbija ima intenzivne kontakte sa članicama EU u svom susjedstvu, što je svakako dobro, jer regionalna saradnja i dobri susjedski odnosi čine suštinski dio procesa kretanja Srbije ka EU", rekao je Inzko.

On je istakao da su, generalno gledano, zemlje zapadnog Balkana tokom prošle godine napredovale "neujednačeno" u sprovođenju reformi i postavljenih uslova i kriterijuma i da je Srbija u određenim segmentima ispred BiH, ali da se taj zaostatak može nadoknaditi ozbiljnim pristupom i posvećenim radom.

Inzko kaže da od političara u BiH očekuje da "zapnu" i urade ono što od njih očekuje više od 80 odsto građana, a ne da gube vrijeme na praznu retoriku.

On je naglasio da Srbija ima razloga za optimizam, što se tiče liberalizacije viznog režima koja je, po njegovoj ocjeni, veoma važno pitanje za građane zapadnog Balkana.

Inzko je naveo da je Sporazum o specijalnim paralelnim vezama između Srbije i Republike Srpske /RS/ omogućen Dejtonskim sporazumom i da tu ne vidi ništa loše, ako je to u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom BiH.

"Regionalna saradnja je, prema mom mišljenju, ključ uspjeha za relativno male zemlje u koje spada i BiH. Saradnjom sa svojim susedima, na neki način, pokazujete koliko ćete biti sposobni da sarađujete sa ostalih 27 članica EU", rekao je Inzko.

Regionalna saradnja, navodi Inzko, je svojevrstan test za svaku zemlju da uspostavljanjem dijaloga i saradnje sa susjedima uvidi i neke svoje prednosti ili možda stvari na kojima treba intenzivnije raditi da bi se poboljšale.

Prema njegovim riječima, puna saradnja sa Haškim tribunalom i dalje ostaje obaveza Srbije, a hapšenje Ratka Mladića je glavni uslov za deblokiranje ratifikacije sporazuma EU sa Srbijom.

Beograd je bio Inzkovo prvo diplomatsko odredište za Austriju, a prvi posao i prva ljubav, kako je rekao, "nikad se ne zaboravljaju".