Dušanka Majkić tvrdi
0

"Nije dobro da RS provodi popis stanovništva"

Piše: A. Karadža
Dušanka Majkić
Dušanka Majkić
Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2011. godine neće biti donesen u ovom sazivu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, kazala je Dušanka Majkić, predsjedavajuća ovog doma za Sarajevo-x.com.

Ona je rekla da rezultati izbora pokazuju da su mandat dobile stranke koje ne žele izglasati donošenje zakona, ali da se nada da će to biti prva tačka dnevnog reda prve sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine u novom sazivu.

"Prema informacijama koje imam, nova vlast će biti brzo konstituisana i nadam se da će zakon biti donesen na prvoj sjednici u novom sazivu. Vjerujem da ćemo naći dovoljno političke volje da donesemo zakon", rekla je Majkić za naš portal.

Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Slavka Popović rekla je jučer da popis stanovništva ne može početi prije oktobra 2011. godine, čak i ukoliko bi uskoro bio usvojen sporni zakon.

Majkić je rekla da se nada popisu stanovništva tokom naredne godine i da nije važno u kojem će se to mjesecu dogoditi.

"Nebitno je hoće li to biti juni ili oktobar, važno je samo da BiH ne ostane među posljednjim evropskim zemljama koje neće završiti popis", izjavila je predsjedavajuća Doma naroda PSBiH.

Majkić je rekla da ne bi željela razgovarati o posljedicama nedonošenja zakona, ali da bi takav rasplet situacije bio tužan. Govoreći o mogućim alternativama, ona je istakla da bi to bilo provođenje popisa na nivou Republike Srpske.

"Nije dobro da Republika Srpska sama provodi popis", rekla je Majkić za Sarajevo-x.com.

Podsjećamo da je 1. septembra ove godine prekinuta sjednica Doma naroda prije posljednje tačke dnevnog reda, odnosno Prijedloga zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine.

Poslanici SNSD-a tada su napustili zasjedanje nakon što su Slobodan Šaraba i Mladen Ivanić rekli da će glasati za zakon, koji bi onda prošao i bez njihovih glasova.

Tada je bio sporan član 48. zakona o popisu na kojem inzistiraju predstavnici Stranke demokratske akcije, prema kojem bi se za konsituiranje vlasti koristili rezultati popisa iz 1991. sve do okončanja povratka. Majkić je istakla da će SNSD i dalje insistirati na njegovom redefiniranju ili brisanju.