Komisija utvrdila
0

Nije bilo sistematskog zlostavljanja djece u Zvorniku

SRNA
Zvornik
Zvornik
Komisija koju je oformilo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske za utvrđivanje stanja u Domu za djecu Kiseljak, kod Zvornika, utvrdila je da nije bilo sistematskog i kontinuiranog fizičkog zlostavljanja djece u ovoj ustanovi.

Komisija, koja je izvršila dva stručna nadzora u posljednjih nekoliko dana, utvrdila je da je u prethodnom periodu bilo povreda radnih dužnosti i određenih propusta dva vaspitača koje su se ogledale u provođenju neadekvatnih i neprimjerenih mjera u vaspitnom radu, te propustima u organizovanju vaspitno-obrazovnog rada u ustanovi, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja.

Na osnovu nalaza, dva vaspitača iz Doma za djecu Kiseljak odmah su nakon prvih informacija suspendovana iz ove ustanove, a  slučaj je prijavljen nadležnim institucijama koje će provesti istragu.

Direktor Doma za djecu Kiseljak pokrenuo je disciplinski postupak protiv dvojice  vaspitača i uspostavio saradnju sa Centrom za socijalni rad Zvornik koji je obezbijedio stručnu podršku Domu. 

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite je u četvrtak 20. maja  imenovalo Komisiju za utvrđivanje činjeničnog stanja u Dječijem domu Kiseljak, nakon čega je 21. maja Komisija posjetila Dom i obavila prvi stručni nadzor. 

Predstavnici Komisije, koju su sačinjavali socijalni radnik, psiholog i pravnik, obavili su razgovor sa zaposlenima u Domu, direktorom, vaspitačima, djecom, kao i osobom koja je prijavila zlostavljanje djece u ovoj ustanovi. 

Komisija je preliminarne nalaze potvrdila još jednim odlaskom u stručni nadzor koji je obavljen juče. 
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite je, na osnovu postojećih nalaza, odlučilo da provede dodatne kontrole rada i organizacije vaspitno obrazovnih procesa, kao i aktivnosti za dodatnu zaštitu djece u svim domovima u RS, kako bi se spriječile ovakve situacije.