Mladen Ivanić
0

"Nije bilo razloga da RS ulazi u stanje u kojem može doći i do sukoba"

FENA
Mladen Ivanić
Mladen Ivanić
Lider Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić ukazao je danas da Republika Srpska, SNSD-ovim pričama o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, nema razloga da ulazi u jedno stanje u kome može da “dođe do sukoba, pa čak i fizičkih“.

"Evidentno je da će se nakon ovakvih odluka stvari ozbiljno pogoršati i hoću da javnost upozorim da se vrlo ozbiljno pogoršavaju prilike, uvjeren sam i sigurnosne. Nema razloga da RS ulazi u jedno stanje u kome može da dođe do sukoba, pa čak i fizičkih“, rekao je Ivanić dodajući da se dio tih stvari mogao riješiti u Narodnoj skupštini RS-a.

"Na svim stranama ima ekstrema i moglo bi da dođe do velikih sigurnosnih problema, pa i fizičkih sukoba, i ovo nije priča napamet“, dodao je još Ivanić.

Odluka o referendumu, kako navodi, političku krizu iz Federacije BiH će vratiti u RS, gdje će najveću korist imati partije iz FBiH.

"Evidentno je i da će Vijeće za implementaciju mira i drugi međunarodni faktori sada bez ikakve potrebe ’udarati’ po RS-u, a ona za to nije imala nijednog razloga“ rekao je on.

Ivanić smatra i da bi vlast u RS-u bila najsretnija kada bi se poništila odluka o održavanju referenduma.

"Vlast bi bila nasretnija kada bi sutra visoki predstavnik donio odluku o ukidanju referenduma. Rekli bi mi smo pokušali, mi smo žrtve i dobili bi još šest mjeseci da uživaju u efektima priče oko referenduma“, naglasio je Ivanić.

Ivanić je na pres-konferenciji ukazao da je odluka o referendumu, koju je usvojila skupštinska većina, bila nepotrebna jer je njegov ishod unaprijed poznat, a ovim potezom te stranke samo se skrivaju iza građana.

"SNSD se ovim potezom skriva iza građana RS-a umjesto da je preuzela odgovornost, jer su nas građani za to birali, ne da se skrivamo iza njih već da mi donosimo odluke umjesto njih“, naveo je predsjednik PDP-a.

PDP se nije izjasnio za referendum jer, kazao je, nema jasnog plana i nijednom riječju nije objašnjeno šta poslije takvog vida izjašnjavanja građana.

Priča o referendumu, ponovio je još jednom, jest skretanje pažnje s ozbiljnih ekonomskih pitanja i problema te služi ličnim ciljevima pojedinaca, a ne RS-u.

Govoreći o presudi Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, Ivanić je rekao da će ova presuda promijeniti karakter i sliku rata.

"Ova današnja odluka pokazuje da su najveće žrtve rata u Hrvatskoj bili Srbi i da sa toga stanovišta aktuelna vlast i SNSD itekako trebaju da razmisle da li je pametno i dobro dalje ’vezivati zastave’ s partijama koje su proistekle iz takve politike“ rekao je Ivanić dodajući da prije svega “misli na HDZ”.