Predstavnički dom PS BiH
0

Nije bilo rasprave o zakonu o zabrani negiranja genocida

FENA
Zahtjev poslanika Azre Hadžiahmetović i Beriza Belkića za razmatranje Prijedloga zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti po skraćenom postupku prošao je bez poslaničke rasprave.

Za riječ se javila samo Azra Hadžiahmetović koja je kazala da je ovaj zakon vrlo jednostavan, sadrži samo četiri člana.

Pojasnila je da su skraćenim postupkom htjeli da daju mogućnost kolegama da eventualno daju svoje sugestije, amandmane, „da dobijemo još kvalitetniji tekst“.

Podsjetila je da zakone ovakve vrste ima 11 članica Evropske unije plus Švicarska.

Bez poslaničke rasprave prošao je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje, čiji je cilj omogućavanje entitetima i Brčko Distriktu BiH da građanima propišu dodatne rokove za verifikaciju devizne štednje.

Poslanici su razmotrili Informaciju o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine na dan 31. decembra 2010. godine.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH je u vezi s ovom informacijom predložila i dva zaključka.

Jednim se predlaže da se zaduži Ministarstvo finansija i trezora BiH da u najkraćem roku izradi i dostavi informaciju o neangažiranim sredstvima po odobrenim kreditima i iznosu troškova koji se plaćaju za neangažirana sredstva.

Drugim zaključkom se predviđa da se traži od Ureda za reviziju institucija BiH da u narednom periodu izvrši reviziju Centralne banke BiH.

Poslanici su završili raspravu i o preostalim tačkama dnevnog reda, a nakon pauze će se izjašnjavati o svakoj od njih.