Radovan Karadžić
0

"Nije bilo opsade Sarajeva"

FENA
Foto: AFPTV/Multiple
Foto: AFPTV/Multiple
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, optužen za genocid nad nesrbima u BiH, u nastavku uvodne riječi odbrane rekao je u utorak da su bosanski Srbi u februaru 1992. godine, radi očuvanja mira, prihvatili nezavisnu BiH, pod uslovom da imaju svoju konstitutivnu jedinicu.

Bivši predsjednik RS-a osporio je navode optužbe da je Sarajevo bilo pod srpskom opsadom i istakao da je ono bilo podijeljeni grad.

Najavljujući da će tokom procesa precizno biti utvrđeno šta se dešavalo u Sarajevu, Karadžić je istakao da će zvaničnici UN-a potvrditi da Srbi nikada u Sarajevu nisu započinjali borbe, već su uvijek pozivali da se sačeka na mirovno rješenje.

"Nije bilo masovnog granatiranja, nikad. Sva masovna stradanja su rezultat ratnih lukavstava, sa ciljem da se postigne strana intervencija", rekao je Karadžić.

On je sudskom vijeću na mapi Sarajeva pokazao gdje su se nalazile snage Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i muslimanske snage, ukazujući da su Srbi bili u okruženju i u opsadi.

"Srbi su kontrolisali svoje dijelove grada, a tamo gdje su bili manjina, kontrolisali su samo srpski dio, kao u dijelu Hadžića. Gdje god piše da su Srbi preuzeli teritorije gdje su bili manjina, to nije tačno. Srbi nisu kontrolisali nijedno muslimansko naselje, a muslimani su kontrolisali znatne srpske prostore", naveo je Karadžić.

On je ukazao da su "bolnice, škole i obdaništa zloupotrebljavani tako što su pretvarani u vojne objekte, a da je srpska vojska, kada bi uzvratila na pucnjavu, bila optuživana za neselektivno gađanje".

"Sarajevo je u cijelini izgrađeno na srpskoj zemlji i dugo je bilo većinski srpski grad. Sva naselja su bila većinski srpska, a do Drugog svjetskog rata, cijelo Sarajevo, naročito neki kvartovi, bili su sto posto srpski", rekao je Karadžić.

On je podsjetio da je srpska strana predlagala ne podijelu, već transformaciju Sarajeva, po ugledu na Bruxelles, gdje od 17 opština nijedna nije miješovita, već je ili samo flamanska ili samo valonska.

"Tako je trebalo da se transformiše i Sarajevo, što isključuje terorisanje stanovništva i, da je rat izbjegnut, ono bi bilo transformisano. Umjesto toga, bilo je primjenjeno džerimanderisanje, po Garryju Manderu, majstoru za izborne prevare, koji uspjeva da osigura da slabija partija izgubi, rekao je Karadžić i kao primjer naveo da je opština Rajlovac, iz koje je i bivši predsjednik Skupštine RS-a Momčilo Krajišnik, pripojena sarajevskom Novom Gradu, gdje su Srbi bili manjina. Ovim prevarama, kako ističe Karadžić, "opustošene su srpske opštine".

On je pozvao sudsko vijeće da Tužilaštvu naloži da još jednom pregleda optužnicu, obrazloživši da je šteta da se proces vodi protiv strane koja je bila malobrojnija i čekala politička rješenja i da se ona nastoji proglasiti agresorskom.

U više navrata Karadžić je podvukao da je "osnovna briga Srba bila da ne učine ništa što bi dalo povod za rat".

"Nedopustivo je da se iz naše reakcije izvode naši ciljevi", kazao je Karadžić.

U nastavku uvodnog izlaganja Karadžić će govoriti o situaciji i događajima u Srebrenici, prenose agencije.