Rajko Kuzmanović
0

"Nije bilo nikakog razloga" za Inzkovo pismo Skupštini RS-a

FENA
Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović rekao je večeras da je jedinstven stav svih šest srpskih parlamentarnih stranka da nije bilo „nikakvog razloga“ da visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko uputi zahtjev Skupštini RS-a da poništi svoje zaključe oko prijenosa nadležnosti sa RS-a na nivo BiH, jer u njima nema ništa protivno Ustavu BiH.

On je nakon sastanka s predstavnicima tih stranaka rekao na pres-konferenciji da je osnovna namjera skupštinskih zaključaka bila ne da se vraćaju nadležnosti nasilu ili neki drugi način, već da se prilikom razgovora o ustavnim promjenama u BiH postavi i pitanje kako će se prenositi i vraćati nadležnosti sa entiteta na nivo BiH, ako ih, kazao je, treba vratiti.

Entitetski predsjednik je još rekao da su predstavnici srpskih stranaka svjesni da se to može uraditi samo u Parlamntrnoj skupštini BiH budući da se radi o ustavnoj materiji.

Kuzmanović je, između ostalog, iznio i stav da su zaključci „benigni“ i da je iznenađujuće da je stigao „kako ga neki zovu, ultimativni zahtjev visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da oni budu poništeni“.

On i predsjednici srpskih parlamentranih stranaka su stoga odlučili da pozovu visokog perdstavnika u Skupštinu RS-a kako bi se pokašalo razjasniti šta je to sporno u zaključcima.

Nakon toga bi se ostavilo poslanicima da se, kako kaže, opredijele da li će prihvatiti Inzkov zahtjev da se zaključci ponište ili će to odbiti.

„Ono što predstavnici političkih stranaka misle je da će najvjerovatnije Skupština RS-a ostati pri svojim zaključcima“, rekao je Kuzmanović.

Sastanku, koji je organizirao predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović o ovoj temi, osim premijera RS Milorada Dodika, prisustvali su i predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić, te predsjednici SDS-a Mladen Bosić, DNS-a Marko Pavić, SRS-a RS Milanko Mihajlica i Socijalističke partije Petar Đokić, te potpredsjednik PDP-a Zoran Đerić.

Na sastanak nije došao niko iz Demokratske partije koju vodi Dragan Čavić, a čiji su članovi i dvojica poslanika u Skupštini koji djeluju nezavisno.

Prisustvu Čavića usprotivio se lider SDS-a Mladen Bosić, postavivši utimatum Kuzmanoviću da on neće doći ukoliko na sastanak dođe bivši predsjednik SDS-a.

Čavić je najavio da će svoj stav o Inzkovom zahtjevu ova stranka iznijeti nezavisno od današnjeg sastanka.