BiH
6

Nije bilo konsenzusa ko će biti novi predsjednik SDS-a

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Sjednica Glavnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS) prekinuta je sinoć u Doboju i nije postignut konsenzus ko će biti novi predsjednik te stranke.

Još uvijek aktuelni predsjednik SDS-a Mladen Bosić je za svoje nasljednike predložio Vukotu Govedaricu, Milana Miličevića i Radu Savića, jer želi mlađe kadrove na čelu stranke.

Međutim, zasjedanje je prekinuto, jer nije bilo konsenzusa, bez obzira na činjenicu da je veliki broj članova Glavnog odbora SDS-a podržao Vukotu Govedaricu, saznaje Fena.

Ovu odluku je svakako prolongirala i jedina ostavka na sve stranačke funkcije, pa i na mjesto potpredsjednika SDS-a, koju je jučer u poslijepodnevnim satima podnio Ognjen Tadić.

Bosiću, koji je jučer najavio povlačenje s funkcije predsjednika SDS-a, Tadić je poslao izjašnjenje da daje ostavku na stranačke funkcije, kao jedan od njegovih saradnika te da ostaje samo član SDS-a.

Povjerenje za članstvo u Glavnom odboru i Gradskom odboru SDS-a Banja Luka dobio je od dosadašnjeg predsjednika Mladena Bosića, a koji je objavio da prestaje obavljati dužnost predsjednika SDS-a, te time i on prestaje obavljati ove, kao i dužnost potpredsjednika SDS-a.

Mladen Bosić insistira da se postigne konsenzus o novom predsjedniku kako SDS "ne bi preživio veće potrese".

Iako se lično ne osjeća odgovornim za loše rezultate stranke na proteklim lokalnim izborima, Bosić je preuzeo odgovornost i najavio povlačenje s predsjedničke funkcije.

Ali, po Statustu SDS-a, kandidat za Bosićevog nasljednika može biti predložen i na samoj sjednici Skupštine SDS-a.

Zasad se još ne zna kada će biti nastavljena sjednica Glavnog odbora SDS-a, na kojoj bi trebalo da se donese konačna odluka kada će se održati izborna Skupština SDS-a i ko će voditi stranku u narednom periodu.

Mladen Bosić je na funkciju predsjednika SDS-a došao poslije opštih izbora 2006. godine, kada je također zbog loših izbornih rezultata s te funkcije smijenjen Dragan Čavić, a Bosić podnio ostavku na funkciju zamjenika predsjednika SDS-a.

Bosić je inače jedini političar u RS-u koji je kao lider stranke preuzeo odgovornost za loš izborni rezultat na izborima i najavio povlačenje s predsjedničke funkcije.

Kako Fena saznaje, Mladen Bosić je rekao da je problem očito u sistemu vrijednosti, jer on zagovara nepopulističku, poštenu i moralnu politiku prema građanima, bez dizanja tenzija i izazivanja konflikata, iako je vladajuća stranka u RS-u nametnula podjele i optužila SDS za izdaju.

"Mi nismo izdajnici, a oni jesu lopovi. A bili su i izdajnici i lopovi u proteklom periodu", naveo je Bosić.

Kategoričan je, da kada bi ponovo bio u istoj prilici, ne bi ništa mijenjao u politici koju je zagovarao u tom smislu, i nastavit će i dalje, još žešće da se bori protiv kriminala i korupcije, jer je uvidio da postoji sprega prema kriminala i vlasti u svim institucijama sistema.

SDS jeste izgubila vlast u dosta općina proteklim lokalnim izborima, ali je taj broj manji nego SNSD-ov 2012. godine i kada se zbroje glasovi stranke na ovim i izborima 2012. godine, razlika je manja od 20.000 glasova.