Mirko Okolić
0

"Nije bilo dokaza da je OSA prisluškivala nezakonito"

FENA
Predsjedavajući dosadašnje Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Parlamentarne skupštine BiH Mirko Okolić izjavio je danas Feni da u proteklom periodu nije bilo nikakvih žalbi niti je utvrđeno da je OSA vršila nezakonito prisluškivanje.

Naime, Nezavisne novine su danas objavile tekst da su policijske i obavještajne agencije u Bosni i Hercegovini u protekle tri godine prisluškivale na hiljade telefonskih brojeva te da postoje naznake da su neka od prisluškivanja provođena protuzakonito. Ovaj list objavio je kopiju informacija Ministarstva sigurnosti BiH s popisima prisluškivanih brojeva iz 2008., 2009. i 2010. godine, no bez navođenja imena korisnika.

Okolić navodi da je za vrijeme svog mandata ova komisija nekoliko puta vršila najavljene i nenajavljene kontrole prisluškivanja od OSA-e i u to vrijeme nije našla nikakve nepravilnosti.

"Na licu mjesta smo utvrdili da su svi brojevi koji se prisluškuju bili potkrijepljeni sudskim nalozima, tako da je u tom momentu OSA vršila prisluškivanje po nalogu suda, u skladu sa zakonom", kazao je on.

Podsjetio je da je svojevremeno Komisija za nadzor OSA-e stalno pokušavala da u javnost uputi preporuku da svi, koji imaju potrebu za tim, upute žalbu na rad OSA-e prema njima, posebno u vezi s prisluškivanjem.

"Nismo dobili nijednu žalbu, tako da nismo uopće imali žalbe na osnovu kojih bismo mogli razmatrati da li je OSA vršila nezakonito prisluškivanje", kaže Okolić.