BiH
0

Nihad Bojadžić pušten iz pritvora uz mjere zabrane

FENA
Nihad Bojadžić, optuženi za zločine počinjene u Jablanici i selu Trusina u blizini Konjica, pušten je iz pritvora, saopćeno je iz Suda BiH.

Optuženom su određene mjere zabrane, koje uključuju kućni pritvor, a policija će ga obilaziti jednom dnevno.

Bojadžić, bivši zamjenik komandanta odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), u pritvoru je od novembra 2009. godine, kada je uhapšen zbog sumnje da je počinio zločin u Trusini.

U međuvremenu je optužen i za zločine izvršene u Jablanici, a Sudsko vijeće u tom predmetu pustilo ga je iz pritvora nakon što su, kao garanciju da neće pobjeći iz BiH, prihvaćene nekretnine njegovog prijatelja u iznosu od oko 746.000 konvertibilnih maraka. Bojadžić, koji je rođen u Novom Pazaru, osim državljanstva BiH, ima državljanstvo Srbije.

Bojadžiću se sudi za premlaćivanje, seksualno zlostavljanje i silovanje hrvatskih zarobljenika u Jablanici tokom druge polovine 1993. godine.

U odvojenom predmetu sudi mu se i za ubistva Hrvata u selu Trusina kod Konjica počinjena 16. aprila 1993. godine.

Zajedno sa Bojadžićem, za zločine izvršene u Trusini, sudi se i Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću i Zulfikaru Ališpagi, bivšim pripadnicima odreda “Zulfikar”, te Senadu Hakaloviću, nekadašnjem vojniku brigade “Neretvica” ABiH, javio je danas BIRN - Justice Report.