BiH
38

Nihad Bojadžić osuđen na godinu zatvora za ratni zločin u Jablanici

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nihad Bojadžić je proglašen krivim za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a Sud BiH ga je prvostepeno osudio na godinu zatvora.

Bojadžić je prooglašen krivim što je, u svojstvu zamjenika komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije Republike Bosne i Hercegovine "Zulfikar", radnjama opisanim u tačkama 1., 2. i 3. izreke presude, za vrijeme rata i oružanog sukoba, kršeći pravila međunarodnog prava, mučio ratne zarobljenike zatočene u objektu "Muzej – Bitka na Neretvi" u Jablanici i s njima nečovječno postupao.

Istom presudom optuženi Bojadžić je oslobođen optužbe za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačke c), e) i f) KZ BiH i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. tačke a) i b) KZ BiH, a sve u vezi sa članom 180. stav 1. i članom 29. KZ BiH.

U postupku odlučivanja o produženju mjera obezbjeđenja prisustva optuženog nakon izricanja prvostepene presude, Sud je donio rješenje kojim jemstvo određeno rješenjem Suda BiH od 26.04.2013. godine prema optuženom Nihadu Bojažiću ostaje i dalje na snazi, saopćeno je iz Suda BiH.